Gojek digunakan secara meluas di Indonesia. Foto AFP
AGENDA NASIONAL

Gojek: Kaji faktor keselamatan

KUALA LUMPUR, 29 OGOS: Pelaksanaan perkhidmatan teksi motosikal, Gojek di negara ini perlu dikaji secara menyeluruh, terutama aspek keselamatan ekoran jangkaan pertambahan motosikal dan risiko peningkatan kadar kemalangan jalan raya.

Pengarah Eksekutif Safe Kids Malaysia, Universiti Putra Malaysia, Prof Madya Dr Kulanthayan KC Mani berkata, secara relatifnya, motosikal berisiko tinggi terbabit dengan kemalangan, berbanding kenderaan lain.

“Mana-mana kenderaan strukturnya berasaskan dua roda, daripada segi kestabilan ia kurang, maka mudah untuk terbabit dalam kemalangan, sukar untuk kita kawal kenderaan terbabit,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjadi tetamu program UPSOUND terbitan Bernama News Channel, yang disiarkan malam tadi.

Malah, beliau berkata, pengguna jalan raya menggunakan kereta mempunyai satu lapisan perlindungan kerana tertutup, namun tiada bagi motosikal yang terbuka, menyebabkan berlakunya kecederaan langsung terhadap penunggang atau pembonceng motosikal jika terbabit dalam kemalangan.

“Contohnya penumpang duduk dalam kereta, apabila berlaku kemalangan impak pertamanya terhadap badan kereta kemudian baru sampai kepada badan penumpang.

“Kemalangan motosikal pula terus kepada badan dan kita akan dapat kecederaan,” katanya.

Dr Kulanthayan berkata, statistik daripada Polis Diraja Malaysia pada 2018 menunjukkan hampir 550,000 kemalangan direkodkan dan daripada jumlah itu, 6,824 kematian dicatat.

Daripada angka itu, beliau berkata 65 peratus jumlah kematian melibatkan penunggang motosikal dan pembonceng.

Sehubungan itu, beliau menyarankan penggunaan perkhidmatan awam jenis rel dan bas, kerana ia lebih selamat berbanding jenis pengangkutan lain.

Isu Gojek menarik perhatian rakyat Malaysia, selepas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengumumkan hasrat mahu memperkenalkan perkhidmatan teksi motosikal itu, di negara ini.

-BERNAMA


Pengarang :