AGENDA NASIONAL

JPN: 76 ditangkap atas kesalahan babit kad pengenalan

KUALA LUMPUR, 16 OGOS: Sebanyak 76 orang ditangkap tahun ini kerana kesalahan memiliki kad pengenalan palsu dan kad pengenalan orang lain, kata Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Ruslin Jusoh.

Tangkapan itu dilakukan dalam beberapa operasi bersama Polis Diraja Malaysia dan Jabatan Imigresen.

Beliau berkata, JPN sentiasa memastikan bahawa dokumen yang dibawa rakyat negara ini adalah yang dikeluarkan jabatan itu.

“Kad pengenalan palsu terlalu rendah kualitinya dan boleh dikesan dengan mudah saja. Bagi pihak kita, kita ada ‘card reader’ untuk mengesahkan kandungan dalam kad itu,” katanya dalam program Ruang Bicara di Bernama News Channel di sini malam tadi.

Mengulas pindaan Perlembagaan Persekutuan yang kini membenarkan warganegara berumur 18 tahun layak mengundi dan didaftarkan sebagai pemilih secara automatik, Ruslin berkata, JPN bersedia membantu Suruhanjaya Pilihan Raya melaksanakan pendaftaran mereka sebagai pemilih berdaftar.

Beliau berkata, JPN akan berkongsi data yang ada di jabatan itu bagi memperkemaskan data pada SPR.

Ini akan dilakukan melalui perbincangan antara kedua-dua pihak bagi memudahkan SPR mengakses data berkenaan, katanya.

“Apabila SPR menurunkan had umur mengundi kepada 18 tahun, maka kita salurkan maklumat secara berkala kepada SPR.

“Penurunan had umur mengundi menyebabkan jumlah pengundi bertambah. Daripada situ kita ada jawatankuasa khusus di peringkat JPN untuk sentiasa berbincang supaya SPR dapat akses,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :