Pemandangan sekitar Stesen Keretapi Gua Musang – Foto Majlis Daerah Gua Musang
AGENDA NASIONAL

Kakitangan USAS meninggal dunia ketika mendaki Gua Musang

IPOH, 31 OGOS: Seorang pembantu tadbir Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) Kuala Kangsar yang meninggal dunia semasa mendaki Gunung Yong Belar berhampiran Lojing, Gua Musang petang semalam adalah seorang pendaki yang aktif sebelum ini.

Pengurus Kanan Jabatan Pembangunan dan Keselamatan USAS, Amiruden Mohamed Sharif berkata mangsa, Rosli Kamaruddin berusia 52 tahun telah berkhidmat di universiti berkenaan sejak 2009.

“Arwah memang seorang yang aktif mendaki sejak dahulu dan sering terlibat dalam misi kemanusiaan serta menyertai pelbagai aktiviti khidmat masyarakat.

“Pihak USAS berasa kehilangan dengan pemergian arwah yang sangat peramah dan baik dengan semua orang. Kami bagi pihak USAS mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa,” katanya ketika ditemui pemberita di perkarangan Jabatan Forensik Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini, hari ini.

Amiruden berkata, mangsa adalah seorang daripada 20 peserta yang menyertai Ekspedisi G7 anjuran USAS diketuai Naib Canselornya, Prof Tan Sri Nordin Kardi.

Menurut Amiruden kesemua peserta memulakan pendakian sempena sambutan Hari Kebangsaan selama dua hari sejak 8.00 pagi semalam dan dijangka sampai ke puncak gunung hari ini.

Katanya, mangsa meninggalkan seorang isteri Sharifah Bee Mohamad Hussin, 50, serta tiga anak perempuan berusia 17 hingga 19 tahun.

Beliau berkata jenazah akan dikebumikan di Tanah Perkuburan Batu 9, Chemor dekat sini selepas solat Isyak apabila proses bedah siasat di Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini selesai dilakukan dan pihak universiti akan menguruskan dari awal hingga selesai urusan pengkebumian jenazah.

Sementara itu, usaha pihak media untuk menemubual abang mangsa gagal apabila beliau enggan ditemubual.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Cameron Highlands, Mohd Hilmi Kashfi Mat Zali dalam satu kenyataan berkata mangsa meninggal dunia akibat sesak nafas ketika mendaki gunung berkenaan.

Beliau berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian itu kira-kira 3.30 petang semalam dengan 16 anggota dari BBP Cameron Highlands dan Gua Musang ke lokasi kejadian bagi membantu menurunkan mangsa.

– BERNAMA


Pengarang :