Amirudin Shari ditemui media selepas sesi Dialog Bajet 2020 Membudaya Komuniti Sihat ke arah “Selangor Maju Bersama” berlangsung di Hotel Concorde, Shah Alam berakhir. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kerajaan Negeri sedia pertimbang cadangan insentif pesakit tibi

SHAH ALAM, 13 OGOS: Kerajaan Negeri sedia menilai cadangan supaya insentif sebanyak RM500 diberikan kepada pesakit tibi supaya mereka boleh menyempurnakan sesi rawatan selama enam bulan.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, selain itu, Kerajaan Negeri juga akan mencari langkah susulan supaya penyakit itu dapat dicegah terutama berkaitan gaya hidup seharian golongan yang terdedah penyakit itu.

“Perkara itu masih dalam penilaian kita, sebab baru dengar sekali. Jika ia berkesan dan sebagainya, perlu ada susulan di peringkat Kerajaan Negeri untuk mengawal serta menangani masalah penyakit tibi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Sesi Kedua Dialog Bajet 2020 dengan tema Membudaya Komuniti Sihat Ke Arah ‘Selangor Maju Bersama’ di Hotel Concorde, hari ini.

Amirudin menjelaskan, aspek kesihatan antara yang bakal diberikan tumpuan dalam belanjawan tahun hadapan dan Kerajaan Negeri akan menilai semua pandangan yang dikemukakan.

Cadangan pemberian insentif itu dikemukakan Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Kesihatan Awam) Jabatan Kesihatan Negeri Selangor, Dr B Venugopalan ketika sesi pembentangan pertama mengenai penyakit tibi.

Menurut Dr Venugopalan, pada tahun 2018 Selangor merekodkan 5,071 kes dengan 367 kematian.

Daripada jumlah itu, 553 kes atau 11 peratus daripadanya cicir rawatan selama enam bulan.

Turut mengambil bahagian dalam sesi pembentangan kali ini adalah Pakar Perubatan Kesihatan Awam Jabatan Kesihatan Negeri Selangor, Dr Siti Sara Yaacob dengan tajuk ‘Sokongan Program Kesihatan Mental Untuk Remaja Dan Peranan Komuniti.


Pengarang :