Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Foto BERNAMA
AGENDANASIONAL

KKM sita 12,729 produk makanan

SHAH ALAM, 28 OGOS: Sebanyak 12,729 produk makanan disita membabitkan nilai RM109,289.15 dalam Ops Label dijalankan Kementerian Kesihatan (KKM), baru-baru ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, sebanyak 110 notis hadir ke mahkamah dikeluarkan di bawah Akta Makanan 1983 kepada pemilik premis makanan yang gagal mematuhi peruntukan tertentu di bawah Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Katanya, antara kesalahan dikenal pasti adalah bahasa yang digunakan pada label dan maklumat label tidak mematuhi Peraturan-Peraturan Makanan 1985 seperti nama sebutan sebenar, senarai ramuan tidak lengkap, tiada penyataan ramuan yang boleh menyebabkan alergi (hipersensitiviti) serta tiada berat bersih atau isipadu.

“Objektif Ops Label adalah untuk memastikan produk makanan berbungkus dihasilkan di negara ini atau diimport mematuhi pelabelan makanan seperti diperuntukkan di bawah Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

“Operasi khas ini juga dijalankan bagi memastikan produk makanan yang dijual dengan betul dan tidak mengelirukan pengguna.

“Semua makanan diproses atau dibungkus di Malaysia perlu dilabelkan dalam Bahasa Malaysia dan manakala bagi makanan import dibenarkan dilabel dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, pihaknya turut meningkatkan kawalan pada pelabelan produk makanan import di pintu masuk negara sejak Mac tahun lalu.

“KKM akan terus melakukan operasi dari semasa ke semasa bagi memastikan produk makanan dijual di pasaran mematuhi syarat pelabelan ditetapkan oleh Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

“Adalah menjadi tanggungjawab pihak yang terbabit seperti pengimport, agen, penjual dan sebagainya untuk memastikan produk makanan diimport dan dijual di pasaran mematuhi Akta Makanan 1983 dan peraturan-peraturan di bawah Seksyen 16, Akta Makanan 1983,” katanya.

Pada masa sama, katanya, KKM sentiasa peka dan prihatin terhadap perkara yang boleh mengancam kesihatan pengguna termasuk pelabelan makanan tidak mematuhi kehendak Akta Makanan 1983 dan peraturan di bawahnya.

Sekiranya pengguna mempunyai sebarang kemusykilan berhubung sebarang isu keselamatan makanan, pengguna boleh menghubungi Pejabat Kesihatan Daerah atau Jabatan Kesihatan Negeri terdekat atau melalui laman sesawang http://moh.spab.gov.my atau facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) www.facebook.com/bkkmhq .


Pengarang :