AGENDA NASIONAL

KPM akan keluar kenyataan isu buku teks tulisan jawi

SHAH ALAM, 2 OGOS: Kementerian Pendidikan akan mengeluarkan kenyataan berhubung isu pertikaian mengenai cadangan pengenalan penggunaan tulisan jawi dalam buku teks di semua sekolah termasuk Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC).

Menterinya, Dr Maszlee Malik ketika ditemui media mengesahkan perkara itu, bagaimanapun beliau tidak mahu mengulas lanjut.

“Saya akan keluarkan kenyataan. Tunggu nanti kita keluarkan kenyataan,” katanya selepas majlis perasmian The 10th University Scholars Leadership Symposium (USLS) 2019 di Pusat Konvensyen Setia Alam di sini, hari ini.

Terdahulu, Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching mengumumkan penggunaan tulisan jawi di semua sekolah dalam negara termasuk SJKC dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) membabitkan pelaksanaan seni khat ke dalam buku teks murid Tahun Empat pada tahun hadapan.

Namun, cadangan itu mendapat bantahan daripada Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina (Dong Zong) dan Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia (Jiao Zong).

Persatuan berkenaan berpendirian bahawa seni khat dan tulisan jawi yang akan dimasukkan dalam sukatan mata pelajaran Bahasa Melayu Tahun Empat itu adalah tidak sesuai kerana tidak mempunyai hubungan secara langsung.

FOTO: REMY ARIFIN (SELANGORKINI)


Pengarang :