AGENDA SUKANKINI

Laluan mudah Zii Jia ke suku akhir Kejohanan Dunia

KUALA LUMPUR, 6 OGOS: Pemain perseorangan lelaki utama negara, Lee Zii Jia menerima laluan mudah ke suku akhir Kejohanan Badminton Dunia di Basel, Switerzerland, bermula 19 hingga 25 Ogos ini.

Walaupun mendapat laluan mudah pada pusingan awal, pemain berusia 21 tahun itu akan menerima ujian sebenar di suku akhir apabila dijangka bertemu sama ada dengan juara dunia lima kali, Lin Dan dari China atau pemain nombor satu dunia, Kento Momota dari Jepun.

Pada undian kejohanan oleh Persekutuan Badminton Dunia (BWF) di sini semalam, Zii Jia, pemain ranking ke-17 dunia, akan membuka kempen sulung pada kejohanan dunia dengan menentang pemain nombor 59 dunia, Ygor Coelho dari Brazil sebelum dijangka menentang pemain nombor 21 dunia, Lu Guang dari China pada pusingan kedua.

Lu Guang dijangka melepasi pusingan pertama apabila menentang pemain nombor 84 dunia, Kai Schaefer dari Jerman.

Zii Jia dijangka akan berdepan dengan pemain Jepun, Kenta Nishimoto pada pusingan ketiga.

Dalam tiga pertemuan sebelum ini, Zii Jia mengalahkan pemain Jepun dalam straight set dua kali tahun ini iaitu pada Malaysia Masters dengan keputusan 21-15, 21-17, dan Terbuka New Zealand 21-18, 21-12 selepas kalah 18-21, 17-21 pada pertemuan sulung di Sukan Asia 2018.

Menganggap kemenangan dua kali ke atas pemain Jepun itu, Zii Jia yakin, beliau akan melepasi halangan pusingan ketiga untuk ke saingan suku akhir.

“Ia undian yang baik selaras dengan sasaran saya ke suku akhir,” katanya kepada pemberita selepas undian tersebut di Ibu Pejabat BWF di sini.

Dalam tempoh dua minggu ini menjelang kejohanan tersebut, beliau berharap dapat mengekalkan tahap kecergasan selepas mengharungi tiga minggu yang mencabar dengan beraksi di Terbuka Indonesia, Terbuka Jepun dan Terbuka Thailand.

Selain Zii Jia, pemain profesional negara, Liew Daren.

Dalam pada itu, laluan pemain perseorangan wanita negara, Soniia Cheah mungkin tersekat seawal pusingan kedua apabila dijangka berdepan dengan pemain nombor 13 dunia enam dunia dari Denmark, Mla Blichfeldt sebelum pemain nombor enam dunia dari China, He Bing Jiao menanti di pusingan ketiga.

Pada pertemuan sulung dengan Bing Jiao di Terbuka Thailand, awal bulan ini, Soniia kalah 15-21, 12-21.

Soniia, pemain ranking ke-32 dunia, akan membuka kempen dengan menentang pemain Israel, Ksenia Polikarpova yang menduduki ranking ke-56 dunia. – BERNAMA


Pengarang :