Selangorkini
AGENDA NASIONAL

Malaysia wujud saluran khas mudah pelaburan dari China

KUALA LUMPUR, 8 OGOS: Malaysia merancang untuk mewujudkan “saluran khas” yang diterajui Kementerian Kewangan untuk memudahkan lebih banyak pelaburan dari China, kata Menterinya, Lim Guan Eng.

Beliau berkata “saluran khas” itu akan dapat menggandakan pelaburan langsung asing (FDI) yang diluluskan dalam sektor pembuatan dari China kepada RM8.8 bilion daripada RM4.4 bilion dicatatkan pada suku pertama tahun ini.

“Kita akan dapat menggunakan institusi sedia ada (untuk mewujudkan saluran itu).

“Saya fikir apabila saya pergi ke China untuk misi pelaburan (pada bulan ini), kami akan memberikan butirannya kepada pelabur China,” katanya sambil mengesahkan lawatan beliau akan datang ke Shenzhen bulan ini, hari ini.

Guan Eng berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Forum Kerjasama Ekonomi Jalur dan Laluan Malaysia-China 2019 di sini.

Berhubung misi pelaburan Shenzhen, beliau yakin Malaysia dapat menawarkan untuk menjadi lokasi selamat kepada syarikat China, terutama perang perdagangan yang meningkat antara AS dan China.

“Apabila kita bercakap mengenai perang perdagangan, itu pada dasarnya antara AS dan Shenzhen, pasaran pembuatan dan eksport di China.

“Memandangkan pelabur pembuatan dari China mencari lokasi selamat, saya fikir kita dapat menawarkannya kepada mereka,” katanya.

Guan Eng turut yakin Malaysia akan dapat menawarkan campuran yang lebih sesuai dalam pembuatan dan kepakaran kepada pelabur China.

“Mereka tidak begitu mengetahui apa yang ditawarkan Malaysia, malah apa yang kita boleh tawarkan ialah campuran yang sesuai.

“Oleh itu, kita mahu mempromosikan Malaysia dan membolehkan pelabur China mengetahui bahawa kita lebih baik, bukan sahaja dari segi campuran pembuatan tetapi juga kos, berbanding negara lain,” katanya.

Ditanya berhubung perkembangan terkini terbitan bon Panda, beliau berkata pada masa ini, harga masih tidak menarik bagi Malaysia untuk meraih wang daripada bon, tetapi perbincangan mengenai perkara itu masih diteruskan.

“Jika ada sebarang pengumuman lanjut, kami akan mengumumkannya,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :