Faktor untuk menamatkan perkhidmatan helikopter Nuri adalah kerana usianya melebihi 52 tahun, dan faktor keusangan kerana kebanyakan komponen serta alat ganti sudah tidak dikeluarkan kilang. Foto: BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Masalah teknikal punca pendaratan cemas Nuri

JOHOR BAHRU, 3 OGOS: Insiden pendaratan cemas sebuah helikopter Nuri milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di kawasan Kem Gubir dekat Kedah, petang semalam, dipercayai berpunca daripada kerosakan mekanikal.

Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), Tan Sri Affendi Buang berkata, masalah mekanikal yang dikesan berlaku pada bahagian sawat kipas helikopter berkenaan.

Affendi berkata, kipas rotor dipercayai tidak dapat mengekalkan kelajuannya sekali gus menyebabkan pesawat berkenaan kekurangan tenaga untuk terbang lebih tinggi.

“Kami belum dapat spesifik lagi, tapi daripada diskripsi juruterbang atau kapten pesawat, ia berkemungkinan disebabkan masalah mekanikal…rotor kipas tidak dapat kekalkan kelajuan.

“Itu yang kami tahu dan mungkin selepas selesai siasatan lebih lanjut baru kami akan dapat lebih terperinci lagi,” katanya.

Affendi berkata demikian kepada pemberita selepas tamat Istiadat Pentauliahan Diraja Pegawai Kadet Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (Palapes) Universiti Awam (UA) ke-38 di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), di sini, hari ini.

Menurutnya, TUDM kini menggantung sementara operasi helikopter Nuri sehingga keputusan siasatan punca sebenar diperoleh.

“Apa-apa pun, keputusan akan dibuat selepas lembaga penyiasatan membuat rumusan dan keputusan,” katanya.

Affendi dalam pada itu turut memaklumkan, TUDM masih menggunakan khidmat lapan pesawat Nuri yang diperoleh sejak 1970-an yang beroperasi di Skuadron Kuching, Sarawak dan Butterworth, Pulau Pinang.

Semalam, TUDM dalam kenyataan berkata kejadian berlaku ketika pesawat yang berpangkalan di Pangkalan Udara Butterworth itu sedang membawa empat anak kapal serta 11 anggota Tentera Darat Malaysia dan sedang melaksanakan penerbangan untuk misi ulang bekal.

Semua anak kapal serta penumpang helikopter selamat dan hanya mengalami kecederaan ringan.

Kesemua mereka diberi rawatan oleh pasukan perubatan tentera yang bertugas di kem tersebut, menurut kenyataan terbabit.

– BERNAMA


Pengarang :