PBT SELANGOR

MDKL benar kilang bateri beroperasi dengan syarat ketat

BANTING, 10 OGOS: Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) mengeluarkan lesen sementara selama dua bulan kepada sebuah kilang bateri, di Jenjarom selepas menerima sokongan Jabatan Alam Sekitar (JAS) Putrajaya.

Yang Dipertua MDKL, Mohamad Zain A Hamid berkata, JAS juga memberi ulasan bahawa tiada halangan untuk kilang itu meneruskan operasi premis selepas Perintah Larangan di bawah Seksyen 34AA Akta Kualiti Alam Sekililing 1974 ditarik balik.

Bagaimanapun, katanya, kilang berkenaan perlu mematuhi beberapa syarat yang dikeluarkan antaranya tidak menjalankan aktiviti dan operasi melebur plumbum sehingga kelulusan laporan kajian Impak Alam Sekitar (EIA) dikeluarkan oleh JAS.

“Lanjutan daripada penarikan balik Perintah Larangan itu, MDKL bersetuju untuk menimbangkan permohonan lesen perniagaan sementara selama dua bulan mulai 19 Jun hingga 19 Ogos 2019 dengan syarat, pihak kilang mestilah mematuhi syarat ditetapkan JAS yang dikeluarkan pada 12 Jun lalu.

“Kilang juga perlu mematuhi syarat yang dikeluarkan Jabatan Kawalan Bangunan MDKL yang ditetapkan pada 6 Mei,” katanya dalam kenyataan.

Mohamad Zain berkata, lesen sementara itu akan ditarik balik jika pengusaha kilang melanggar mana-mana peraturan ditetapkan.

“MDKL menegaskan sekali lagi bahawa semua kelulusan lesen sementara dan kekal akan mengikut prosedur ditetapkan tanpa sebarang kompromi,” katanya.

Terdahulu, kilang bateri itu diarah tutup serta-merta oleh Kerajaan Negeri sehingga siasatan terhadap pencemaran asid dan plumbum yang didakwa berpunca daripada kilang terbabit selesai.

Semalam, hampir 100 penduduk mengadakan demonstrasi aman dan mendesak MDKL serta JAS tidak menyambung lesen operasi sementara kilang itu yang tamat pada 19 Ogos ini.

Penduduk mendakwa kilang bateri itu membuang sisa plumbum ke dalam saliran yang bersambung dengan sungai serta menyebabkan pencemaran udara di Jalan Sukepi, di sini.


Pengarang :