AGENDA NASIONAL

MPSJ sedia berstatus bandar raya, tunggu ‘lampu hijau’ Kabinet

SUBANG JAYA, 30 OGOS: Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) dijangka berstatus bandar raya seawal tahun hadapan, kata Yang Dipertuanya, Noraini Roslan.

Katanya, permohonan menaik taraf status Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu sebagai bandar raya sudah diluluskan Kerajaan Negeri.

Bagaimanapun, katanya, Kerajaan Negeri kini sedang melalui beberapa proses sebelum ke peringkat Kabinet bagi mendapatkan kelulusan.

Norani Roslan dan Timbalan YDP MSPJ, Mohd Zulkurnain Che Ali memegang poster Semarak Seni Budaya MPSJ yang akan berlangsung dari 7 hingga 8 September ini. Foto SELANGORKINI

“Apabila sesebuah PBT dinaiktaraf, ia perlu mendapatkan persetujuan daripada Kabinet terlebih dahulu dan saya dimaklumkan mungkin September nanti akan dibawa ke Kabinet untuk dibincangkan.

“Kita (MPSJ) juga sudah bersedia untuk dinaiktarafkan sebagai bandar raya sekiranya Kabinet bersedia memberi lampu hijau,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Penuh MPSJ Bil 8/2019 di Ibu Pejabat MPSJ, di sini, semalam.

Terdahulu, Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari mengumumkan bakal menaik taraf MPSJ kepada Majlis Bandaraya Subang Jaya dalam masa terdekat ini.

Berdasarkan kriteria ditetapkan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, MPSJ sudah memenuhi semua kriteria untuk dijadikan sebagai bandar raya.


Pengarang :