AGENDA GLOBAL

Pekerja syarikat penerbangan disyaki terlibat import dadah diberkas

SYDNEY, 6 OGOS: Seorang pekerja syarikat penerbangan didakwa untuk peranannya dalam mengimport dadah jenis metamfetamin bernilai lebih US$100 juta ke Australia dengan menyembunyikan barang tersebut di dalam sebuah kontena penghantaran, lapor agensi berita China Xinhua yang memetik kenyataan pihak berkuasa Australia pada Selasa lalu.

Wakil perkhidmatan pelanggan syarikat penerbangan berusia 22 tahun itu telah diberkas selepas menaiki penerbangan antarabangsa ke Singapura di Lapangan Terbang Antarabangsa Melbourne pada Ahad lalu.

Beliau telah diekstradisi semula ke Sydney dan didakwa memudahkan penghantaran 200 kilogram narkotik yang dikenali sebagai “ice” di Australia.

Para pegawai Pasukan Sempadan Australia mengesan dadah itu selepas mendapat maklumat daripada polis Negeri New South Wales (NSW) berkaitan sebuah kontena penghantaran yang tiba dari Amerika Syarikat.

Para pegawai telah melakukan ujian sinar X ke atas kontena itu dan menemui beberapa beg mengandungi dadah yang disembunyikan dalam mesin pembuatan komersial seberat 15 tan.

Siasatan lanjut membawa kepada penggeledahan di tiga hartanah di mana polis merampas sejumlah 80 gram heroin, 38 gram cendawan ajaib, 50 gram ekstasi serta pelbagai peranti elektronik dan dokumentasi.

Komander Jenayah Polis negeri NSW, Pemangku Penolong Pesuruhjaya Stuart Smith berkata, siasatan bersama telah mengganggu aktiviti sebuah rangkaian jenayah antarabangsa.

“Siasatan bersama kami telah membongkar satu sindiket antarabangsa dan kami kini memberkas fasilitator mereka dalam usaha memberi kesan kepada pihak tertinggi rangkaian itu,” kata Smith.

– BERNAMA


Pengarang :