AGENDA NASIONAL

PM nafi lulus sebuah agensi kerajaan beli saham projek kereta nasional ketiga

SEPANG, 14 OGOS: Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menafikan bahawa beliau memberi kelulusan kepada sebuah agensi kerajaan untuk membeli saham dalam DreamEDGE Sdn Bhd, syarikat utama bagi membangunkan projek kereta nasional ketiga negara.

“Tetapi keputusan telahpun dibuat, jadi tidak ada apa-apa yang boleh saya katakan,” katanya pada sidang akhbar pada Selasa lalu selepas menghadiri sambutan ulang tahun ke-21 Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) di sini.

Dr Mahathir berkata demikian apabila diminta mengulas mengenai kenyataan presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong bahawa kerajaan menipu tentang tidak melibatkan dana awam dalam projek itu.

Menurut Wee, 53 peratus daripada saham DreamEDGE dimiliki oleh VentureTech Sdn Bhd, yang seterusnya dimiliki oleh sebuah syarikat kerajaan.

Mengenai perkara itu, Dr Mahathir berkata, beliau berpendapat bahawa ia berkemungkinan kerana DreamEDGE mempunyai keupayaan untuk melakukannya.

Menurutnya, hasrat kerajaan memperkenalkan projek kereta nasional ketiga itu adalah untuk merangsang industri automotif negara agar Malaysia tidak ketinggalan di belakang.

Dr Mahathir berkata, industri automotif Malaysia tidak berada dalam prestasi yang baik manakala dunia telahpun beralih daripada enjin berasaskan minyak biasa kepada enjin hibrid dan elektrik.

“Jadi kita perlu membuat kemajuan. Jika anda ingin mengeluarkan kereta ketiga, sekurang-kurangnya perlu ada kereta berenjin hibrid.

“Iaitu ia perlu dipacu oleh bateri tetapi enjin perlu diletakkan untuk mengecas bateri. Dan ia akan membawa kereta itu mungkin sejauh 1,000 batu. Jadi kita sedang menuju ke arah itu,” katanya.

Walaupun ada sesetengah pihak merasakan Malaysia tidak memerlukan projek kereta nasional ketiga, Dr Mahathir berkata, perniagaan kereta tidak statik, sama seperti industri penerbangan.

“Industri kejuruteraan itu sendiri perlu mendepani perkembangan baharu dan sekarang kita menggunakan pelbagai jenis peranti automatik, kita bercakap dengan kereta dan kereta bercakap kembali dengan kita,” katanya.

Ditanya mengenai kritikan terhadap keputusan kerajaan itu, Dr Mahathir berkata, ia merupakan perkara biasa dalam politik.

– BERNAMA


Pengarang :