AGENDA NASIONAL

Polis ambil keterangan 12 saksi kes mati dilanggar selepas bergaduh

KUALA LUMPUR, 15 OGOS: Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah merakam keterangan 12 saksi awam bagi membantu siasatan berhubung insiden perselisihan di jalan raya yang membawa kepada kematian Syed Muhammad Danial Syed Syakir, pada Sabtu lepas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, tiga lagi saksi awam akan tampil memberi keterangan dan membantu siasatan kes itu pada petang ini.

“Saksi awam yang hadir memberi keterangan terdiri daripada saksi ketika kejadian dan selepas kejadian tersebut berlaku. Ada yang akan hadir untuk beri keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang petang ini.

“Siasatan masih berlangsung dan laporan bedah siasat telah diterima, namun polis menyerahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk menilai laporan itu,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Selangor dekat sini.

Dalam insiden itu, Syed Muhammad Danial, 29, dilaporkan maut selepas dilanggar kenderaan yang sebelum itu terlibat dalam kemalangan kecil dengan keretanya berhampiran Plaza Tol Sungai Besi.

Susulan itu, polis menahan reman sepasang suami isteri bagi membantu siasatan kes yang dilakukan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Mereka direman tujuh hari sehingga 17 Ogos ini.

Sementara itu, polis akan memanggil Datuk Lokman Adam berikutan dakwaannya, melalui video yang dimuat naik di laman sosial berhubung kes kemalangan di Lebuh Raya- Utara Selatan berhampiran persimpangan Bandar Baru Bangi, dekat sini.

Huzir berkata, Lokman Adam akan dipanggil dalam tempoh terdekat bagi membantu siasatan.

“Setakat ini, pihaknya telah membuka satu kertas siasatan dan menyiasat kes berkenaan di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia,” katanya.

Sebelum ini, Lokman melalui video berdurasi tujuh minit yang dipaparkan di YouTube menggesa orang ramai membuat laporan polis, susulan penularan gambar seorang lelaki yang dilaporkan maut dalam insiden kemarahan jalan raya, pada Sabtu lepas.

Lokman turut mengaitkan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador dan pegawai penyiasat kes itu berhubung penularan gambar yang dirakam isteri suspek, semasa kejadian.

– BERNAMA


Pengarang :