AGENDA NASIONAL

Tiada lagi urusan manual di KLIA

SEPANG, 28 OGOS: Tiada lagi urusan dijalankan secara manual di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) apabila sistem rangkaiannya semakin stabil sejak dilanda gangguan sistem, baru-baru ini.

Ketika melakukan tinjauan pada 11 pagi tadi, Bernama dimaklumkan segala urusan termasuk daftar masuk penumpang dan pemeriksaan Imigresen dijalankan seperti biasa.

Sistem Paparan Maklumat Penerbangan utama turut berfungsi sepenuhnya dan sentiasa dikemas kini.

Namun, sukarelawan Malaysia Airports tetap kelihatan di balai pelepasan dan sentiasa bersedia untuk melayan penumpang berhubung maklumat terkini penerbangan.

Bernama turut dimaklumkan urusan penerbangan lancar pada waktu puncak antara 8 hingga 10 pagi hari ini walaupun suasana di balai pelepasan kelihatan agak sibuk.

Keadaan kembali lengang selepas 10.30 pagi.

Seorang penumpang, Norhana Sulaiman, berkata beliau sengaja datang empat jam lebih awal sebelum penerbangannya ke Honolulu, Hawaii pada 2.45 petang bagi mengelak sebarang kesulitan.

Norhana, 55, yang tinggal di Honolulu sejak 1995 bersama keluarganya berkata, beliau tiba untuk bercuti sambil melawat keluarganya di Shah Alam pada Jumaat lalu ketika KLIA masih mengalami gangguan sistem.

“Masa itu di ketibaan tiada masalah tetapi saya tengok bahagian pelepasan agak sibuk beratur panjang. Jadi, saya fikir lebih baik saya datang awal, tetapi saya nampak hari ini keadaan sudah baik,” katanya.

Seorang warga Iran, Mohammed Reza Hussein yang ingin bercuti di Langkawi, Kedah bersama keluarganya berkata mereka juga tidak mengalami sebarang masalah semasa proses daftar masuk bagasi.

“Saya ada dengar berhubung gangguan sistem, tetapi buat masa ini semuanya berjalan lancar,” katanya.

Walaupun situasi kembali pulih, pengumuman berkenaan lapangan terbang mengalami masalah gangguan sistem dan peringatan kepada penumpang supaya terus melakukan pemeriksaan Imigresen masih kedengaran.

KLIA mengalami gangguan sistem sejak 21 Ogos lalu susulan kegagalan sistem rangkaiannya yang menjejaskan fungsi utama seperti sambungan WiFi, sistem paparan maklumat penerbangan, kaunter daftar masuk dan sistem pengendalian bagasi.

-BERNAMA


Pengarang :