Tiga pelajar Malaysia berjaya meraih Anugerah Perdana Menteri Republik Korea, pada pertandingan Olimpiad Standard Antarabangsa ke-14 yang diadakan di Anseong, Korea Selatan. Foto BENAMA
AGENDA NASIONAL

Tiga pelajar Malaysia raih anugerah utama di Korea Selatan

KUALA LUMPUR, 1 OGOS: Tiga pelajar Malaysia dari Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Tun Abdul Razak, Pekan, Pahang, memenangi anugerah utama untuk pasukan terbaik pada pertandingan Olimpiad Standard Antarabangsa ke-14 yang diadakan di Anseong, Korea Selatan.

Farhah Batrisyia Abdul Rahim, Nur Amalina Diyana Azman dan Nur Isyirah Zulkafli, bersama guru mereka Rose Nabiella Muhd ​​Rusli, berjaya meraih Anugerah Perdana Menteri Republik Korea, dan membawa pulang hadiah wang tunai KRW2000,000 (RM6,958.33).

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dalam satu kenyataan hari ini berkata pasukan itu berjaya mengalahkan 48 pasukan lain.

Sembilan negara iaitu China, Ecuador, Indonesia, Jepun, Kenya, Korea Selatan, Malaysia, Peru dan Singapura mengambil bahagian dalam pertandingan itu.

Sementara itu, pasukan lain dari Malaysia, Sekolah Menengah Sains Hulu Terengganu, Kuala Berang, Terengganu, menerima Anugerah Khas Institut Penilaian Teknologi Industri Korea (KEIT) untuk prestasi baik dalam penulisan dokumen standard/teknikal, persembahan lisan dan semangat berpasukan.

Menurut kenyataan, pelajar itu dicabar untuk menghasilkan dokumen standard/teknikal berhubung topik – Robot untuk Penggunaan Rumah – Kriteria Prestasi dan Kaedah Ujian Berkaitan untuk Dry Cleaning Robot (Kategori Sekolah Menengah) dan Unmanned Aerial Vehicle – Performance Criteria dan Test Method of Camera Drone (Middle School Category).

Melalui pertandingan yang dianjurkan oleh Agensi Teknologi dan Standard Korea (KATS) dan Persatuan Standard Korea (KSA), pelajar bukan sahaja diuji dengan pengetahuan standardisasi dari perspektif teori, tetapi juga mengintegrasikan kreativiti, pengetahuan saintifik, dan teknologi, mewujudkan peluang dinamik dan menarik di kalangan generasi muda ini untuk meneroka dunia standardisasi.

-BERNAMA


Pengarang :