AGENDA NASIONAL

Zakir mohon maaf isu guris hati bukan Islam

KUALA LUMPUR, 20 OGOS: Penceramah bebas, Dr Zakir Naik memohon maaf susulan ucapannya yang mengguris hati masyarakat bukan Islam di negara ini ketika memberi ceramah di Kota Bharu baru-baru ini.

Menurut portal Malaysiakini, Zakir berkata, beliau tidak rasis dan kenyataannya sebelum ini “digunakan dengan rekaan yang ditambah padanya”.

“Saya selalu mendukung keamanan kerana itulah pendirian al-Quran.

“Misi saya menyebarkan keamanan ke pelosok dunia. Malangnya, saya turut berdepan pengkritik yang cuba menghalang daripada misi saya,” kata Zakir menerusi laporan portal tersebut.

Beliau sekali lagi mengulangi kenyataannya telah dipetik di luar konteks sehingga dituduh menyebabkan masalah kaum di negara ini.

Semalam, Zakir disoal siasat lebih 10 jam di Bukit Aman, Kuala Lumpur sehingga melepasi jam 12 tengah malam, susulan kenyataannya dalam acara di Kelantan awal bulan ini.

Zakir berkata, beliau sedih apa yang berlaku menyebabkan orang bukan Islam menganggapnya rasis.

“Rasisme adalah kejahatan yang saya tolak dengan keras, kerana dalam Quran, ia bertentangan dengan semua pendirian sebagai pendakwah Islam,” katanya.

Dalam ceramah di Kelantan, Zakir mencadangkan pihak sebagai “tetamu baru” diusir patut meminta “tetamu lama” seperti orang Cina berbuat demikian dahulu.

Beliau juga berkata, penganut Hindu di negara ini lebih menyokong perdana menteri India berbanding perdana menteri Malaysia.

Selepas kritikan, beliau berkata, kenyataan itu dipetik di luar konteks.

Zakir bagaimanapun berkata, beliau memohon maaf jika kenyataannya itu menguris perasaaan susulan “salah faham” itu.

“Saya rasa saya perlu mohon maaf kepada semua pihak yang terguris kerana salah faham ini,” katanya sambil menjelaskan tiada niat berbuat demikian.

Beliau merayu masyarakat, terutamanya bukan Islam, mendengar ucapan penuhnya.


Pengarang :