EXCO PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

Belanjawan 2020 Selangor dijangka dibentang awal November

SHAH ALAM, 16 SEPT: Kerajaan Negeri dijangka membentangkan Belanjawan 2020 pada awal November ini bagi menampung keperluan dan memperkasa rakyat di Selangor tahun hadapan.

Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS), Ng Suee Lim berkata, belanjawan berkenaan akan dibentangkan Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari dengan membabitkan satu angka yang amat signifikan untuk rakyat secara keseluruhan.

“Seperti biasa, saya yakin ia akan merangkumi semua aspek sosioekonomi, kebajikan dan hala tuju untuk pembangunan Selangor pada tahun hadapan,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Pada masa sama, beliau optimis beberapa polisi dan dasar baharu bakal dikemukakan pemimpin tertinggi itu selaras hasrat Kerajaan Negeri yang sentiasa menghargai rakyat.

“Setakat ini saya belum terima apa pembaharuan yang akan dibuat, tetapi memang diketahui biasanya beliau (Amirudin) mempunyai perancangan ke arah itu.

“Sama-sama kita menunggu perkembangan pada November nanti,” katanya.

Belanjawan Selangor sering menjadi tumpuan masyarakat seluruh negara berikutan kemampuan Kerajaan Negeri menampilkan pelbagai inisiatif baharu untuk rakyat.

Selain pengumuman bonus, antara yang paling mencuri perhatian adalah Inisiatif Peduli Rakyat (IPR).

Kerajaan Negeri memperuntukkan RM2.56 bilion untuk perbelanjaan bagi Belanjawan Selangor 2019 bersandarkan kepada kedudukan kewangan negeri yang kukuh dan terus berdaya saing.

Daripada jumlah itu, sebanyak RM1.28 bilion atau 50 peratus diperuntukkan bagi perbelanjaan mengurus manakala selebihnya untuk perbelanjaan pembangunan.


Pengarang :