Selangorkini
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Hadkan penggunaan gajet dalam kalangan kanak-kanak

KUALA LUMPUR, 22 SEPT: Pihak yang berkenaan, terutama ibu bapa, perlu mengehadkan penggunaan peranti elektronik seperti tablet atau telefon pintar oleh anak mereka bagi mengelak penglihatan daripada menjadi rosak, kata Naib Pengerusi Kanan Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Tan Sri Lee Lam Thye.

Beliau berkata, sebuah penyelidikan global merumuskan bahawa kanak-kanak tidak boleh didedahkan kepada peranti elektronik seperti tablet, telefon pintar atau televisyen selama lebih dua jam seminggu bagi mengelak implikasi serius terhadap mata mereka.

“Ini bermakna kanak-kanak hanya boleh dibenarkan untuk bermain peranti seperti itu kira-kira 17 minit setiap hari.

“Pada Mac 2017, Kementerian Pendidikan memberitahu persidangan Dewan Rakyat bahawa penggunaan peranti elektronik yang berpanjangan adalah satu daripada penyumbang utama kepada kecacatan penglihatan dalam kalangan pelajar sekolah.

“Menurut kementerian itu, pada 2017, 6.3 peratus pelajar Tahun Satu mengalami kecacatan penglihatan manakala pelajar Tahun Enam pula 4.1 peratus, dan Tingkatan Tiga 2.7 peratus,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Lam Thye turut merujuk kepada kenyataan pensyarah Fakulti Sains Kesihatan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Wan Elhami Wan Omar bahawa kanak-kanak berumur dua hingga lima tahun sangat tidak digalakkan untuk didedahkan kepada peranti elektronik.

“Mereka seharusnya didedahkan kepada aktiviti luar dan mendapat cukup cahaya matahari serta menikmati keindahan alam semula jadi.

“Sekiranya masalah ketagihan gajet tidak segera diselesaikan, saya bimbang ia bukan sahaja akan merosakkan penglihatan pelajar tetapi akan turut mengakibatkan masalah sosial yang lain seperti pornografi dan buli siber,” katanya.

Lam Thye mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, merangkap Pengerusi MCPF baru-baru ini, yang menyuarakan kebimbangannya berhubung ketagihan gajet dalam kalangan masyarakat, dengan kanak-kanak di usia seawal dua hingga tiga tahun telah mula bermain gajet atau peranti digital.

Beliau dipetik sebagai berkata masalah ‘dadah digital’ berlaku apabila seseorang individu itu menghabiskan masa lebih daripada empat jam menggunakan Internet untuk sesuatu perkara yang tidak ada kaitan dengan pekerjaan atau pembelajaran.

Merujuk kepada Kajian Pengguna Internet 2018 yang dikeluarkan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia pula, beliau berkata ia mendapati purata tempoh melayari internet di Malaysia adalah 6.6 jam sehari, dengan 93.1 peratus pengguna mengakses internet melalui telefon pintar.

Timbalan perdana menteri berkata penggunaan internet yang ekstrem boleh mengakibatkan penggunanya menjadi ketagih sehingga mengancam kesihatan fizikal dan mental.

-BERNAMA


Pengarang :