Selangorkini
AGENDA NASIONAL

MOF sedia bertindak jika bon Samurai terbitan kali kedua diteruskan

PUTRAJAYA, 8 SEPT: Kementerian Kewangan (MOF) bersedia untuk bertindak jika terbitan bon Samurai kali kedua diteruskan.

Kementerian itu dalam kenyataan berkata, pihaknya menunggu arahan lanjut daripada Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung kenyataannya pada sidang media di Kyoto, Jepun baru-baru ini bahawa Malaysia mahu terbitan bon Samurai kedua diteruskan.

Pada sidang media bersempena lawatan kerja ke negara itu, Dr Mahathir berkata Malaysia mendapat persetujuan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe bagi terbitan bon terbabit, bagaimanapun kini terpulang kepada Kementerian Kewangan untuk meneruskan rundingan berkenaan.

Pada Jun lalu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng menerima arahan perdana menteri untuk mengadakan rundingan dengan pihak berkaitan setelah lawatan beliau ke Jepun pada akhir Mei, di mana Abe menawarkan bon Samurai siri kedua.

Menurut kenyataan itu, Mesyuarat Jemaah Menteri turut memutuskan untuk bersetuju secara prinsip dengan butiran lanjut bagi diperincikan Kementerian Kewangan.

“Setelah rundingan Menteri Kewangan dengan pihak kerajaan Jepun, khususnya Japan Bank for International Cooperation (JBIC) yang akan menjaminkan terbitan bon samurai itu, JBIC bersetuju untuk mengurangkan kadar faedah pinjaman kepada 0.5 peratus dengan tempoh matang 10 tahun.

“Ini berbanding dengan 0.63 peratus oleh JBIC dengan tempoh matang 10 tahun, bagi pinjaman bon Samurai yang pertama sebanyak 200 bilion yen pada Mac tahun ini,” menurut kementerian itu.

Bagaimanapun, Kementerian Kewangan berkata Dr Mahathir mengambil kira pandangan pelbagai pihak walaupun kadar bon Samurai siri kedua yang ditawarkan kali ini adalah lebih rendah.

-BERNAMA


Pengarang :