Keadaan di Sungai Lembing yang memusnahkan premis perniagaan dan kediaman dalam insiden kebakaran, pada 31 Ogos lalu. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Penduduk berkobar bangun semula pekan Sungai Lembing

KUANTAN, 2 SEPT: Walaupun diuji dengan kebakaran besar, namun penduduk Sungai Lembing di sini tetap bersemangat untuk membangunkan semula pekan berkenaan.

Mereka yakin pekan Sungai Lembing akan kembali seperti sedia kala tidak lama lagi.

Sikap optimis ini jelas terbayang, semasa Bernama menemui sebilangan penduduk yang terjejas dengan bencana itu, di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Sungai Lembing yang dijadikan pusat penempatan sementara.

Menurut mereka, ini disebabkan keprihatinan pelbagai pihak yang tidak jemu menghulurkan bantuan kepada, sejak kejadian berlaku sehingga ke saat ini.

Penduduk, Kong Swee Leng, 65, yang kehilangan kedai runcit dua tingkat pada kejadian itu berkata akan berusaha untuk membina semula ‘kehidupannya’ di tapak asal yang merupakan peninggalan pusaka suaminya.

“Kedai runcit dan rumah di tingkat dua adalah satu-satunya peninggalan suami. Sudah lebih 50 tahun saya tinggal di sini selepas berkahwin, jadi nilai sentimentalnya sangat mendalam buat saya. Saya tiada tempat lain hendak tuju.

“Saya harap kerajaan negeri dapat membantu memberi geran atau pajakan untuk kami yang terjejas dalam kebakaran itu, kerana kawasan ini adalah tapak warisan,” kataya.

Swee Leng berkata, sementara menanti ‘rumah dan kedainya dibina semula’, beliau bercadang untuk menumpang secara bergilir-gilir di rumah anak dan saudara supaya tidak terlalu menyusahkan mereka.

Beliau juga melahirkan rasa syukur kerana ketika bencana berlaku semalam, beliau berada di rumah anak perempuannya di Taman Impianku yang terletak kira-kira 30 kilometer dari Sungai Lembing.

Hakikat beliau terselamat disifatkan sebagai ‘peluang kedua buat dirinya’.

“Jika berada di rumah, sudah pasti sukar untuk saya menyelamatkan diri kerana saya tidur di bahagian atas. Saya mempunyai masalah lutut yang menyukarkan saya untuk berjalan… apa lagi untuk berlari dalam keadaan kecemasan seperti kelmarin,” katanya.

Seorang lagi mangsa, Chang Fam Meng @ Chen Fam Meng, 83, yang tinggal seorang diri di situ juga berkata tidak akan berpindah ke tempat lain kerana seluruh kehidupannya sudah dihabiskan di pekan yang merupakan tapak peninggalan bandar perlombongan bijih timah.

Katanya, rumah yang musnah dalam kebakaran itu adalah peninggalan ibu bapanya dan berdasarkan pengalaman berjiran di pekan itu, beliau tahu mereka di situ akan saling membantu untuk kembali seperti sedia kala.

“Orang di sini semuanya baik hati. Ramai yang datang bertanya khabar. Bantuan juga tidak putus-putus tiba, bukan hanya dari kerajaan tetapi juga dari badan bukan kerajaan (NGO) dan orang perseorangan.

“Saya tahu perjalanan kami untuk membina semula pekan ini tidak mudah, tapi semangat dan bantuan daripada ramai pihak menjadikan tidak mustahil untuk kami bangkit,” katanya.

Walaupun sedih kehilangan rumah pusaka, seorang lagi mangsa Yong Siew Meng, 43, juga berhasrat supaya pembangunan semula bangunan terbakar itu dibuat dengan mengekalkan reka bentuk sedia kala.

Katanya, susun atur deretan kedai dan rumah setingkat yang terletak di tengah-tengah pekan kecil Sungai Lembing itu menjadi identiti tersendiri kawasan itu, yang merupakan satu daripada lokasi tarikan pelancong di Kuantan.

Pada kejadian 1.30 pagi pada 31 Ogos lalu, sebanyak 32 bangunan di Sungai Lembing musnah dalam kebakaran melibatkan 20 unit kedai dua tingkat, 11 unit rumah dan sebuah perpustakaan selain meragut nyawa sepasang suami isteri warga emas.

-BERNAMA


Pengarang :