AGENDA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Belanjawan 2020: Reaksi MB, selebriti dan awam

KUALA LUMPUR, 11 OKT: Bertemakan Memacu Pertumbuhan dan Keberhasilan Saksama ke Arah Kemakmuran Bersama, Belanjawan 2020 yang dibentangkan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng di Dewan Rakyat, petang tadi mendapat reaksi positif pelbagai pihak.

Belanjawan kedua di bawah Kerajaan Pakatan Harapan menekankan empat teras utama yang secara khusus menstabilkan semula kedudukan kewangan Kerajaan, sekali gus meneruskan matlamat Wawasan 2020.

Ia juga dirangka khusus sebagai unjuran (trajektori) pertumbuhan baharu berasaskan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 5 Oktober lalu.

Di bawah ini beberapa reaksi terpilih daripada pemimpin dan selebriti di laman sosial Facebook, Instagram dan Twitter.

(Pemimpin)

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari:

Kerajaan Selangor menyambut baik #Belanjawan2020 yang inklusif kepada semua lapisan rakyat. Inisiatif ekonomi digital, penaiktarafan Hospital Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, peruntukan RM50 juta jalan Pelabuhan Klang, pembangunan di Pulau Carey akan memberi impak positif pada rakyat Selangor.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali:

Kerajaan telah menyediakan sebuah belanjawan negara yang komprehensif selari dengan WKB 2030 untuk menstruktur semula ekonomi negara dan memacu pembangunan secara mampan seiring dengan pengagihan ekonomi yang adil, saksama dan inklusif buat semua rakyat Malaysia.

Inisiatif bernilai lebih daripada RM1.6 bilion telah diperuntukkan untuk masyarakat peneroka dan pekebun kecil FELDA, FELCRA dan RISDA bagi melaksanakan program menjana pendapatan yang memanfaatkan lebih 500,000 peneroka dan pekebun kecil.

Ahli Parlimen Setiawangsa, Nik Nazmi Nik Ahmad:

Belanjawan hari ini memfokuskan tiga perkara penting yang diperlukan Malaysia : kerja, kerja dan kerja. Terbaik Guan Eng

Ahli Dewan Negeri Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah:

Tahniah diucapkan kepada Kerajaan Persekutuan dan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng kerana memberi tumpuan ke atas pembangunan Pelabuhan Klang supaya menjadikan ia sebagai pusat maritim serantau dan hub logistik kargo utama.

Ia termasuk pembangunan kemudahan kontena Pulau Carey dan pembaikan jalan raya ke Pelabuhan Klang sebanyak RM50 juta.

Pada masa sama turut memberi perhatian terhadap kajian kebolehlaksanaan Serendah-Port Klang Rail bypass serta kajian kebolehlaksanaan Koridor Logistik Klang.

Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh:

Berita baik bagi inisiatif Wakaf, ada potongan cukai bagi sumbangan wakaf tunai kepada majlis agama negeri dan universiti awam.

InsyaAllah, bersama kita perkasakan institusi wakaf di Malaysia.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh:

Apabila kumpulan Whatsapp anda tuduh Pakatan Harapan anti Melayu dan anti Islam, tolong kongsi ini sebagai perkongsian.

(Selebriti)

Usahawan dan Selebriti, Neelofa:

#Belanjawan2020 adalah mengenai perubahan. Saya sangat bersemangat dan berharap supaya #MalaysiaKerja akan membolehkan pelbagai inisiatif dan mewujudkan peluang pekerjaan lebih baik untuk belia dan wanita sementara ia akan mengurangkan kebergantuangan kepada pekerja asing.

Sebagai usahawan wanita, saya sangat gembira dengan peruntukan sebanyak RM500 juta daripada ‘Skim Jaminan Pinjaman Perniagaan’ bagi usahawan wanita.

Ini akan membuka lebih banyak peluang serta landasan untuk mereka berkembang. Sudah pasti ini adalah berita terbaik dari #Belanjawan2020!

Personaliti TV, Dai Luqmanul Hakim Joohari:

Salah satu perkara positif yang saya dapat dari #Belanjawan2020 hari ini ialah peluang pekerjaan bakal dibuka lebih dari 300,000.

Jadi orang Melayu Islam patut merebut peluang ini. Kalau kita terus malas dan hanya terus menuding jari, jangan dipersalahkan bangsa lain yang meraih peluang tersebut

(Orang Awam)

Muhamad Nur Hakim:

Perkara paling menarik untuk #Bajet2020 adalah mendengar seorang berbangsa Cina bercakap Bahasa Malaysia yang baku selama 3 jam.

Ashraf Arif:

Gembira mendengar apabila Kerajaan menaikkan jumlah gaji minuman kepada RM1,200. Ini adalah langkah kecil ke arah negara berpendapatan tinggi #BelanjawanAnakMuda2020.

Khae Karem:

Saya tak faham kenapa ada suara sumbang yang tidak puas hati dengan bajet untuk Sabah paling besar. Kami layak, Sabah ni banyak tertinggal dari negeri-negeri lain, sedangkan ia adalah negeri yang kaya dengan minyak. Adakah anda melihat jalan raya kami?

Rela Pontian:

Terima kasih daripada kami warga RELA Malaysia.

Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) akan menikmati kenaikan elaun sebanyak RM2 sejam mulai 1 Januari 2020 dengan jumlah peruntukan tambahan sebanyak RM26 juta.

Theborakfootball:

Menerusi pengumuman Bajet 2020 sebentar tadi, Program Pembangunan Bola Sepak Negara atau National Football Development Program menerima suntikan dana RM45 juta untuk 2020 berbanding RM15 juta pada 2019.

Ini membuktikan keseriusan kerajaan dalam keberlangsungan program ini dalam melahirkan lebih ramai pemain bola sepak berbakat di Malaysia. Terbaik!


Pengarang :