Selangorkini
AGENDA NASIONAL

Jho Low bertanggungjawab sedia pelan tindakan 1MDB

KUALA LUMPUR, 21 OKT: Ahli perniagaan dalam buruan Low Teak Jho atau Jho Low diamanahkan untuk menyediakan pelan tindakan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) serta maklumat yang akan disampaikan Datuk Seri Najib Razak.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa sepanjang tempoh berkhidmat di 1MDB, beliau tidak digalakkan bercakap lebih daripada apa yang terdapat nota maklumat dan rancangan tindakan yang diberikan kepadanya.

“Sebenarnya, saya tidak digalakkan untuk mengetahui dengan lebih lanjut. Sukar untuk mengatakan jika terdapat halangan tetapi sepanjang tempoh saya sebagai CEO mulai 2009 hingga 2013, saya selalu merasakan saya tidak digalakkan untuk menjadi penyibuk,” kata saksi itu.

Saksi pendakwaan kesembilan itu berkata demikian semasa pemeriksaan balas oleh peguam Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, pada hari ke-25 perbicaraan bekas perdana menteri itu.

Muhammad Shafee: Sebagai CEO, kamu tidak boleh bertanya mengenai perkara berkaitan 1MDB.

Shahrol Azral: Saya tidak digalakkan melangkaui apa yang terdapat dalam nota maklumat dan pelan tindakan yang diberikan kepada saya.

Saya teringat acara tanggungjawab sosial korporat (CSR) pada 2011 atau 2012, ketika saya berdiri di sebelah Najib, dan saya bertanya sama ada PM ketika itu boleh bercakap dengan PSI (PetroSaudi International Limited) tentang mendapatkan kembali wang 1MDB, Najib berkata” “cakap pada Jho Low “.

Muhammad Shafee: Adakah ketika itu kamu masih percaya pada Jho Low?

Saksi itu menjawab “ya”.

Muhammad Shafee: Tetapi tiada siapa yang menghalang kamu untuk mendapatkan maklumat?

Shahrol Azral: Tiada siapa yang menghalang saya.

Semasa menjelaskan secara terperinci tentang bekerja dalam “Pasukan Najib”, saksi berusia 49 tahun itu berkata ia bermakna bahawa semua orang bekerja secara ‘silo’ (sendiri) tanpa mendapat gambaran lengkap tentang apa yang berlaku.

“Bekerja dalam “Pasukan Najib ‘melibatkan kerja secara sendiri’ di mana kami mungkin tidak tahu mengenai apa yang berlaku dengan yang lain.

“Jadi apabila Jho Low mengemukakan kepada saya tentang sesuatu yang perlu dilakukan pada hari tertentu, dan memastikan orang-orang Arab gembira adalah penting, saya menerimanya dengan ikhlas bahawa ia adalah peranan yang sepatutnya diambil oleh saya dan 1MDB,” katanya.

Ketika ditanya siapa yang menganjurkan program “silo” ini, Shahrol Azral berkata ia antara beliau dengan Jho Low.

Muhammad Shafee: Jadi, Jho Low menganjurkan program “silo” ini?

Shahrol Azral: Pada masa itu saya percaya bahawa tanggungjawab menguruskan butiran diberikan kepada Jho Low oleh Najib jadi Najib tidak perlu risau tentang butiran tersebut.

Jho Low menentukannya dan memberi kami pelan tindakan dan nota maklumat untuk bercakap bagi menyelesaikan tugas itu. Dia sangat baik mengaturkannya.

Muhammad Shafee: Oleh itu kamu mengesahkan bahawa Najib sendiri tidak akan mengetahui butir-butirnya?

Shahrol Azral: Saya tidak boleh memberi keterangan mengenai apa yang dia tahu atau tidak. Saya tidak bertanya di luar silo saya.

Najib, 66, berdepan empat pertuduhan menyalahgunakan kedudukannya untuk memperoleh rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung Khamis.

-BERNAMA


Pengarang :