Selangorkini
AGENDA NASIONAL

Malaysia jangka pelaburan lebih US$100 juta di Rusia

PETALING JAYA, 17 OKT: Delegasi perniagaan Malaysia yang baru-baru ini menghadiri Sidang Kemuncak Pelaburan Volga & Hari Halal Sedunia 2019 di Samara, Rusia menjangkakan pelaburan bernilai lebih US$100 juta dalam tempoh tiga hingga enam bulan akan datang.

Ini berikutan permintaan tinggi terhadap produk dan perkhidmatan Malaysia daripada Komanwel Negara-Negara Merdeka (CIS) yang termasuk Rusia.

Presiden Kumpulan Mofaz Sdn Bhd, Mohamed Fauzy Abdul Hamid yang mengetuai delegasi swasta itu berkata, mereka telah menandatangani perjanjian pelaburan bernilai US$21 juta dalam pelbagai sektor seperti pertanian, keusahawanan, fintech, perkhidmatan perundingan dan kesihatan.

“Kami melihat ini sebagai pasaran baharu dalam dunia tanpa sempadan yang tidak patut dibazirkan.

“Walaupun ada permintaan besar untuk produk dan perkhidmatan halal bagi memenuhi keperluan umat Islam di CIS, iaitu kira-kira 30 juta dari 162 juta penduduk, kami juga melihat potensi dalam segmen pelancongan kesihatan yang boleh dengan mudah dimanfaatkan oleh syarikat Malaysia, ” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar pasca acara itu yang diadakan dari 3-5 Oktober.

Delegasi itu yang terdiri daripada 54 penggiat perniagaan, telah bekerjasama dengan Persatuan Perniagaan Islam Antarabangsa Rusia (IAIB) dan Dewan Perniagaan ASEAN.

Sementara itu, Presiden Dewan Perdagangan ASEAN, Datuk Moehamad Izat Emir berkata, dewan itu akan terus bekerjasama dengan IAIB untuk menganjurkan Sidang Kemuncak & Ekspo Halal ASEAN di Rusia, dijangka diadakan pada April 2020.

“Sebagai badan yang masih muda dan agresif yang ditubuhkan pada tahun lepas, kami mahu membantu kerajaan untuk berhubung dengan negara dan pihak yang mahu bekerjasama dengan Malaysia, sama ada dalam sosial dan ekonomi.

“Mempunyai kira-kira 500 ahli setakat ini, kami berharap lebih banyak perniagaan tempatan akan menyertai kami di mana kami akan membantu untuk memudahkan perjalanan mereka untuk mengembangkan jenama dan eksport mereka di peringkat global,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :