AGENDA NASIONAL

Tiga negara sedia terima kembali 89 kontena sampah, sisa pepejal

PETALING JAYA, 3 OKT: Tiga negara sudah mengesahkan bersedia menerima kembali 89 kontena mengandungi sisa plastik dan sampah milik mereka yang masih tersadai di beberapa pelabuhan negara ketika ini.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC), Yeo Bee Yin berkata, ketiga-tiga negara berkenaan juga bersetuju Malaysia tidak akan menanggung kos penghantaran semula kontena tersebut.

Beliau, bagaimanapun tidak mendedahkan nama tiga negara itu pada masa ini.

“Kami dah tahu di mana negara asal dan kami telah menghubungi duta-duta negara berkenaan dan tiga negara ini secara lisan setuju untuk dapatkan balik (kontena) tanpa kos daripada kita.

“Kami menjangkakan proses dokumentasi selesai akhir tahun ini kerana ia dijangka mengambil masa sehingga enam minggu, dan prosedur adalah rumit dan sangat kompleks kerana kami mengikuti (mematuhi) Konvensyen Basel,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan MCIS Insurans di sini, hari ini.

Menurut Yeo, selain di Pelabuhan Klang, pihaknya mendapati terdapat juga kontena yang berisi sisa plastik dan sampah itu di pelabuhan di Pulau Pinang dan Sarawak.

Beliau berkata, kerajaan perlu bersikap tegas dalam menangani perkara itu bagi memastikan ia tidak berulang walaupun prosedur menghantar semula kontena berkenaan dijangka mengambil masa yang lama dan kompleks.

“Kami dapati ada pihak industri berkenaan nak gesa kerajaan supaya kami jual dan dia dapat murah atau percuma daripada kerajaan, tetapi saya tegaskan jangan harap kerana sesukar mana pun, kami akan pulangkan (sisa plastik dan sampah ini).

“Kami lakukan ini kerana kami mahu hentikan pusingan ini. Kalau kami benarkan lain kali akan terjadi lagi dan mereka akan terus masuk (bahan-bahan itu) secara haram,” katanya.

Bagi langkah terkini untuk membendung perkara itu, Yeo berkata, kerajaan akan menyekat kemasukan kontena berkenaan di pelabuhan negara dan memastikan pihak terbabit membayar kos penghantaran pulang bahan buangan tersebut.

– BERNAMA


Pengarang :