Selangorkini
Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik ketika menyampaikan ucapan pada Majlis Perasmian Persidangan Pengurusan Pendidikan Pegawai Pendidikan Daerah Malaysia di Institut Aminuddin Baki, Bandar Enstek, pada 1 Oktober 2019. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Warden sepenuh masa: Cadangan NUTP perlu diperhalusi

NILAI, 2 OKT: Cadangan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) supaya warden sekolah dilantik daripada kalangan bukan guru perlu diperhalusi, kata Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik.

Beliau bagaimana pun berkata, pihaknya terbuka dan akan meminta Bahagian Pengurusan Sekolah Harian (BPSH) untuk melakukan perbincangan dengan kesatuan itu.

“Mungkin mereka mempunyai beberapa cadangan ke arah tersebut,” katanya kepada pemberita di sini, malam tadi.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Persidangan Kebangsaan Pengurusan Pendidikan Pegawai Pendidikan Daerah (PPD) 2019 di Institut Aminuddin Baki, kampus Enstek, di sini.

Semalam, Presiden NUTP Aminuddin Awang mendakwa masih terdapat guru ‘dipaksa rela’ menjadi warden sekolah berasrama penuh oleh pengetua.

Beliau berkata, ia menambah bebanan tugas hakiki seorang guru dan turut menyarankan kerajaan agar diwujudkan warden bukan kalangan guru.

Mengenai persidangan itu, Maszlee berkata, ia adalah selari dengan visi kementerian dalam memastikan sistem pendidikan dilaksanakan dengan baik selain para guru gembira gembira mengajar di sekolah.

“Sehubungan itu, saya bergantung sepenuhnya kepada sokongan PPD yang jadi antara agen perubahan yang kita harapkan. Kita juga yakin melalui program yang dianjurkan ini, para PPD akan mendapat input yang baik dan yang mereka perlukan dalam usaha mereka melakukan perubahan dalam pendidikan kita.

“Kita harap PPD dalam memainkan peranan mereka sebagai pembimbing juga sebagai satu keluarga kepada guru besar dan guru-guru yang ada dalam memastikan perubahan pendidikan yang kita inginkan itu akan berjaya dicapai,” katanya.

Persidangan berkenaan berlangsung selama tiga hari bermula semalam membabitkan seramai 330 peserta daripada 145 PPD seluruh negara.

– BERNAMA


Pengarang :