AGENDA NASIONAL

6.9 juta sertai program Pembelajaran Sepanjang Hayat

PUTRAJAYA, 7 NOV: Seramai 6.9 juta orang menyertai program Pembelajaran Sepanjang Hayat (PSH) dari 2017 hingga Ogos tahun ini, kata Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching.

Katanya tiga pembekal utama PSH dengan penyertaan tertinggi dalam tempoh tersebut ialah Kementerian Sumber Manusia iaitu seramai 2,914,424 peserta, Kementerian Kesihatan (930,240) dan Kementerian Pendidikan (900,868).

“Melalui penyertaan dalam program PSH ini, pelbagai lapisan masyarakat dapat meningkat pengetahuan, kemahiran dan sikap seterusnya dapat mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing,” katanya ketika merasmikan Persidangan PSH Peringkat Nasional 2019 di sini hari ini.

Nie Ching berkata, sebagai penyelaras pelaksanaan PSH di peringkat nasional, Kementerian Pendidikan akan terus memastikan impak dan keberhasilan tinggi PSH, di mana 14 kementerian pelaksana, agensi kerajaan, wakil badan bukan kerajaan, wakil industri dan pihak berkepentingan lain akan dilibatkan.

Dua jawatankuasa iaitu Jawatankuasa Nasional PSH yang dipengerusikan Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik dan Jawatankuasa Teknikal PSH yang dipengerusikan Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan akan menyelaras dan memantau keberkesanan pelaksanaan program-program PSH, katanya.

Pada majlis itu, Nie Ching turut melancarkan portal nasional PSH yang akan berperanan sebagai One Stop Centre bagi semua portal PSH dari kementerian, jabatan dan agensi yang terbabit dalam melaksanakan program berkenaan.

Nie Ching berkata, portal itu akan menjadi platform untuk menyelaras segala maklumat berkaitan PSH di peringkat nasional bagi kemudahan komuniti awam, akedemia dan industri membuat rujukan mengenai pelaksanaan dan program PSH di Malaysia.

– BERNAMA


Pengarang :