AGENDA NASIONAL

Generasi muda wajar diberi pendedahan karya penggiat sastera

OLEH ALIFF HAIKAL

SHAH ALAM, 15 NOV: Generasi muda di negara ini perlu diberi pendedahan dengan karya nukilan Sasterawan Negara supaya tidak hilang ditelan zaman.

Penggiat Teater dan Pelakon, Fauziah Nawi berkata, kebanyakan anak muda masa kini tidak mengenali karya sastera termasuk Sasterawan Negara itu sendiri.

“Oleh sebab itu, kita memperjuangkan seni pentas dan kesusasteraan negara melalui program seni persembahan Gempita Sastera-Sasterawan Negara yang akan dilangsungkan tidak lama lagi.

“Kalau tiada orang yang mahu mengambil usaha bagi menggalakkan lagi program seperti ini, siapa lagi yang mahu bertanggungjawab?,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu pada Majlis Pelancaran Program Gempita Sastera Sasterawan Negara 2019 di De Palma Hotel, Shah Alam.

Fauziah berkata, pihaknya bersyukur dengan kerjasama dan sumbangan yang diterima, terutama daripada Perbadanan Adat Melayu dan Warisan Negeri Selangor (PADAT)

“Kami bersyukur kerana masih ada pihak yang sudi membantu bagi menjayakan program ini dan berharap masyarakat dapat memberikan sokongan dengan menghadiri teater yang diadakan pada Disember ini dengan bayaran RM25 setiap seorang,” katanya.


Pengarang :