PENDAPAT RENCANA

Kombinasi rawatan Islam, psikiatri pulihkan penyakit mental

Oleh Kurniawati Kamarudin

KUALA LUMPUR, 19 NOV: Sebut sakit mental, stigma masyarakat seseorang itu tidak waras atau lebih mudah “gila” dan ini menyebabkan tidak ramai yang tampil untuk mendapatkan rawatan di hospital.

Mereka lebih selesa berjumpa dengan ustaz atau bomoh bagi mendapatkan rawatan sehinggakan apabila kes mereka akhirnya dirujuk ke hospital, ia sudah berada pada tahap kronik.

Dianggarkan 40 peratus daripada kes pesakit mental itu adalah disebabkan gejala schizophrenia.

Pakar Psikiatri Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian, Kelantan, Dr Mohd Azhar Mohd Yasin berkata, kebanyakan pesakit mental yang mendapat rawatan di hospital adalah pesakit yang sama yang mencuba rawatan alternatif Pengubatan Islam.

Gabungan rawatan berbentuk “rohaniah” dan rawatan biologi serta psikiatrik di hospital didakwa dapat memberi kesan yang lebih positif kepada pesakit mental yang menjadikan rawatan lebih komprehensif serta menyeluruh.

“Masalah yang berlaku apabila mereka yang mendapatkan rawatan alternatif seperti rawatan Pengubatan Islam tidak mahu datang ke hospital bagi mendapatkan rawatan.

“Kebiasaannya, apabila sakit yang dihadapi bertambah kronik, baharu mereka datang ke hospital untuk mendapatkan rawatan,” katanya kepada Bernama baru-baru ini.

Beliau pernah membuat kajian bertajuk “The Pathway To Health Care” pada tahun 2008 melibatkan pesakit mental jenis schizophrenia dan juga epilepsi atau lebih dikenali dengan istilah sawan babi di negeri di pantai timur Semenanjung Malaysia.

Pakar Psikiatri Hospital Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian, Kelantan, Dr Mohd Azhar Mohd Yasin membentangkan kertas kerja pada seminar Penyembuhan Rohani Bagi Rawatan Penyakit Psikiatri. Foto BERNAMA

Kajian itu bertujuan mengenal pasti tempoh masa serta laluan yang diambil oleh pesakit sebelum datang ke hospital untuk rawatan.

Dapatan daripada kajian tersebut menunjukkan secara purata pesakit mental mengambil masa 24 bulan untuk datang ke hospital.

Laluan paling popular diambil oleh pesakit mental ialah berjumpa perawat tradisional iaitu 61.7 peratus, laluan kedua popular iaitu datang terus ke hospital diambil oleh 24.2 peratus pesakit mental, manakala laluan ketiga popular iaitu berjumpa doktor di klinik swasta diambil oleh 14.1 peratus pesakit mental.

Secara bandingan pesakit epilepsi datang lebih awal untuk rawatan di hospital. Kekerapan berjumpa dengan perawat tradisional dan status sosio-ekonomi yang rata-rata berpendapatan rendah dikenal pasti sebagai faktor penting menyumbang kepada kelewatan mendapatkan rawatan di hospital dalam kalangan pesakit mental.

Rawatan lebih komprehensif

Menurut Dr Mohd Azhar, rawatan di hospital menguna pakai pendekatan model Bio-PsychoSocial dan Spiritual. Pendekatan holistik ini menggabungkan empat elemen rawatan bagi merawat pesakit mental.

Selain diberikan ubat-ubatan (elemen biologikal) dan kaunseling (psikologikal) serta sokongan sosial, elemen kerohanian turut dimasukkan untuk menjadikan rawatan yang lebih lengkap.

“Rawatan Pengubatan Islam, merupakan elemen rawatan kerohanian yang penting dan bersesuaian dengan latar belakang agama dan budaya pesakit di sini. Penerapan rawatan Pengubatan Islam untuk rawatan penyakit mental di hospital bersifat komplementari, iaitu saling melengkapkan rawatan perubatan sedia ada.

“Di Hospital USM, kita benarkan pesakit mendapatkan rawatan daripada pengamal rawatan Islam dan gabungan ini memberi kesan positif terhadap kesembuhan”, jelasnya.

Gabungan antara kaedah perubatan moden dan rawatan Islam boleh digabungkan selagi mana kaedah rawatan yang diguna pakai tidak mengganggu dan berlawanan dengan rawatan hospital.

Dr Mohd Azhar menambah, gabungan rawatan tersebut adalah bersesuaian dengan status Hospital USM sebagai “Hospital Mesra Ibadah”.

Bagaimanapun, pada masa ini, rawatan Pengubatan Islam belum lagi dibuat secara formal di semua hospital di seluruh negara.

Kajian akademik perlu dilakukan bagi mendapatkan bukti saintifik bagaimana rawatan Pengubatan Islam boleh membantu pesakit mental agar pintu yang lebih luas dapat dibuka untuk pengamal rawatan Islam melaksanakan tanggungjawab mereka.

Sementara itu, Pensyarah Kanan Jabatan Fiqh dan Usul, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, Dr Rushdi Ramli berkata, selain mendapatkan rawatan doktor pakar di hospital, ramai pesakit mental yang berusaha mendapatkan rawatan di pusat rawatan Islam terutama masalah kemurungan, lemah semangat, fobia, was-was, nyanyuk, pelupa, keresahan ataupun schizophrenia.

Dalam merawat pesakit mental, para ulama di bidang ini menyusun pelbagai pendekatan yang berasaskan kepada ayat terpilih di dalam al-Quran dan doa tertentu yang muktabar dan mustajab bagi merawat penyakit ini.

“Setiap pesakit akan dirawat melalui simptom yang dinyatakan namun dalam masa yang sama turut menekankan agar pesakit mendapatkan rawatan di hospital.

“Harus difahami, pengubatan cara Islam adalah satu bentuk rawatan yang bersifat komplementari iaitu pelengkap kepada perubatan moden. Melalui doa-doa rawatan yang dibacakan kepada pesakit di samping penggunaan bahan air dan daun bidara secara teratur,” ujar beliau yang juga perupakan salah seorang perawat di Pusat Rawatan Darussyifa.

Pusat Rawatan Darussyifa diasaskan oleh Allahyarham Tuan Guru Datuk Dr Haron Din yang bertanggungjawab memperkenalkan cara rawatan Islam kepada masyarakat umum di Malaysia bermula 1988.

Maklum balas positif

Dr Rushdi memberitahu, maklum balas pesakit dan penyelidikan yang dilakukan di Pusat Rawatan Darussyifa memperlihatkan kesan positif yang amat baik malah kesembuhan penyakit setelah mendapat rawatan di sini.

Sebanyak 70 peratus daripada responden yang ditemu bual dalam soal selidik yang dijalankan sejak dua tahun lalu menyatakan kesan yang amat positif melalui rawatan yang diberikan.

Dari satu sudut lain, katanya, rawatan Islam mempunyai kaitan yang amat rapat dengan unsur keimanan dan keyakinan umat Islam terhadap kitab al-Quran yang dinyatakan dengan jelas keistimewaannya sebagai penyembuh penyakit manusia, fizikal dan rohani.

Bagi membuktikan rawatan Islam berkesan sebagai pelengkap rawatan moden di hospital, penyelidikan ilmiah yang berkaitan dengan rawatan Islam perlu diperbanyakkan lagi.

Pendedahan tentang sistem rawatan Islam di negara ini sangatlah kurang dan sebahagian masyarakat melihatnya sebagai sesuatu yang asing serta tidak pernah wujud dalam khazanah ilmu Islam.

“Rawatan Islam ini berhadapan cabaran terutama daripada pengamal perubatan moden yang lebih cenderung untuk menjadikan evidence-based sebagai satu-satunya metod rawatan yang valid untuk kesejahteraan masyarakat.

“Sekiranya pengajian perubatan alternatif lain seperti perubatan Cina dan tradisional Melayu di peringkat diploma dan ijazah diperkenalkan di beberapa institusi pengajian tinggi, maka rawatan Pengubatan Islam juga seharusnya mula mengorak langkah ke arah yang sama,” katanya.

Kajian segera perlu dilakukan

Pusat Penyelidikan Sains Penagihan Universiti Malaya (UMCAS) mengambil langkah awal dengan menganjurkan seminar Penyembuhan Rohani Bagi Rawatan Penyakit Psikiatri ((Psychiatric Illness And Treatment For Spiritual Healers) bersama Pusat Rawatan Darussyifa baru-baru ini.

Ketua Penyelaras UMCAS, Dr Rusdi Abdul Rashid berkata, usaha yang dilakukan ini bagi mencari titik pertemuan untuk rawatan perubatan psikiatri dan rawatan Islam bagi penyakit mental.

Rawatan psiko spiritual seperti rawatan Islam dan kaedah perubatan tidak boleh bersendirian sebaliknya perlu mencari sinergi untuk meningkatkan kadar pemulihan pesakit.

“Rawatan psiko-sosial dan spiritual sahaja tidak mencukupi. Tetapi sekiranya kedua-dua rawatan ini bersama ubat-ubatan dan psikiatri di hospital dapat digabungkan, keputusannya menjadi lebih baik.

“Usaha sama ini amat perlu agar penyelidikan mengikut evidence based medicine bagi rawatan Islam dapat dijalankan agar diterima sebagai salah satu rawatan alternatif oleh Kementerian Kesihatan Malaysia,” katanya.

Kajian ini, katanya, perlu dijalankan segera agar masyarakat mengetahui rawatan Islam seperti Pusat Rawatan Darussyifa dan perubatan moden di hospital memberi manfaat kepada pesakit mental.

“Kita berharap ada pihak yang akan membantu memberikan dana untuk menjalankan kajian ini segera,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :