AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Malaysia tidak akan hantar Zakir pulang

KUALA LUMPUR, 8 NOV: Kementerian Luar akan menghantar surat rasmi kepada kerajaan India bagi menjelaskan pendirian Malaysia untuk tidak menghantar pulang penceramah bebas, Dr Zakir Naik ke negara asalnya.

Menteri berkenaan, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, beliau akan berbincang dengan Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas bagi menyediakan isi kandungan yang tepat untuk surat itu.

“Memang ada permohonan dari (kerajaan) India dan Perdana Menteri (Tun Dr Mahathir Mohamad) dah jawab mengapa kita tak hantar (Dr Zakir) balik.

“Dan ketika pertemuan saya dengan Menteri Hal Ehwal Luar India (S. Jaishankar), minggu lepas di Bangkok sempena Sidang Kemuncak ASEAN ke-35, beliau menimbulkannya dengan begitu tertib dan hanya minta kita menghantar surat untuk jawapan rasmi daripada kita,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2020 bagi kementeriannya, di Dewan Rakyat, semalam.

Mengenai operasi Pusat Keamanan Antarabangsa King Salman (KSCIP) yang dihentikan tahun lepas, Saifuddin berkata, Kabinet mahu perkara itu dikaji semula sekiranya ada kewajaran untuk ia diteruskan.

Tahun lepas Menteri Pertahanan Mohamad Sabu dilaporkan berkata, Malaysia menghentikan operasi KSCIP, dengan menyerap fungsi pusat itu ke dalam Institut Pertahanan dan Keselamatan Malaysia di bawah Kementerian Pertahanan.

Sidang Dewan Rakyat bersambung Isnin.

– BERNAMA


Pengarang :