AGENDA NASIONAL

NUJ tidak tahu Utusan Malaysia bakal kembali pada 2020

KUALA LUMPUR, 10 NOV: Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) cawangan Utusan Melayu (M) Bhd tidak tahu menahu mengenai laporan bahawa akhbar Utusan Malaysia akan membuat kemunculan semula tahun depan.

Pengerusinya Mohd Taufek Razak berkata berdasarkan maklumat terkini yang diperolehinya, pihak pengurusan sedang berusaha untuk mencairkan aset milik syarikat itu, dan bekas para pekerjanya masih menunggu wang pampasan seperti yang dijanjikan.

“Tidak terima langsung maklumat mengenai Utusan akan kembali pada tahun depan. Kami masih menanti dalam kesamaran,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Beberapa media tempatan hari ini melaporkan Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Redzuan Yusof memaklumkan, akhbar Utusan Malaysia akan membuat kemunculan semula tahun depan.

Menurut laporan itu Redzuan memberitahu perkara berkenaan di sebuah program di Tenggayun, Johor semalam semasa berkempen untuk Pilihan Raya Kecil (PRK) di Tanjung Piai.

Akhbar bahasa Melayu tertua negara itu dan satu lagi akhbar terbitan syarikat berkenaan iaitu Kosmo! menghentikan operasinya sejak 9 Oktober lalu, berikutan masalah kewangan.

-BERNAMA


Pengarang :