Tun Dr Mahathir Mohamad. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

PM: Pertumbuhan ekonomi, perlindungan sosial perlu selari

KUALA LUMPUR, 21 NOV: Pertumbuhan ekonomi dan perlindungan sosial perlu selari bagi memastikan kemajuan yang mampan, kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Beliau berkata, dalam usaha untuk mencapai kemajuan ekonomi, pemimpin negara perlu terus memikirkan dan menilai semula apa yang dimaksudkan dengan usaha untuk menyediakan perlindungan sosial yang mencukupi.

“Sudah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memastikan semua rakyat di bawah kepemimpinannya dapat menjalani kehidupan yang bermakna,” katanya ketika merasmikan Persidangan Kesejahteraan Sosial Antarabangsa 2019, di sini hari ini.

Walaupun keajaiban infrastruktur dan pencapaian digital dapat meningkatkan profil negara pada mata dunia, ia tidak boleh dilakukan sehingga boleh menjejaskan ekosistem yang rapuh, kata Perdana Menteri.

“Kita mesti sentiasa menimbang kesan yang dibawa oleh kemajuan berterusan, sebagai contoh, menyumbang kepada kesan buruk kepada perubahan iklim.

“Oleh itu, ketika negara berkembang dan jumlah penduduk semakin meningkat, kewajipan pemimpin untuk mewujudkan persekitaran yang memberangsangkan dan maju untuk rakyat Malaysia, akan menjadi lebih kompleks, kata Dr Mahathir.

Sebaliknya, beliau berkata, majikan dan pekerja berhadapan dengan cabaran yang hampir mustahil apabila perlu membuat penyesuaian pantas untuk bersaing dengan permintaan manusia dan digital dalam pasaran baharu.

“Inilah masa yang sangat mencabar. Jika kita yang mampu dari segi kewangan pun mendapati kesukaran untuk mengekalkan operasi perniagaan, bayangkan tekanan hidup yang semakin meningkat yang perlu ditempuhi mereka yang baru tamat persekolahan, berada dalam kumpulan B40, atau bersara,” katanya.

Dr Mahathir berkata, Malaysia tidak boleh membiarkan kekecewaan ekonomi membawa kepada konflik dan pergolakan.

“Kita perlu melihat tempat seperti Hong Kong, Beirut dan Santiago untuk melihat bagaimana golongan belia yang kecewa terhadap ekonomi, mencetuskan konflik dan gangguan, memburukkan lagi kedudukan ekonomi yang sudah pun tidak stabil,” katanya.

Oleh itu, dalam pada Malaysia berusaha untuk menjadi negara maju, kerajaan mesti memastikan kemakmuran yang perolehnya dikongsi bersama, tanpa membelakangkan sesiapa.

“Untuk itu, kita mesti meluangkan masa untuk membantu mereka yang terdedah ini, terutama generasi muda, bagi mewujudkan pekerjaan yang berkualiti dan bermaruah,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :