AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Polis tumpas sindiket pelacuran babit 10,002 individu

KUALA LUMPUR, 21 NOV: Seramai 10,002 wanita tempatan dan warga asing didapati terlibat dalam kegiatan pelacuran dalam operasi di tujuh negeri bagi tempoh Januari hingga Oktober lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata serbuan berkenaan dilakukan di Selangor, Kuala Lumpur, Perak, Pulau Pinang, Johor, Sabah dan Sarawak,

Beliau berkata kesemua mereka termasuk warga Vietnam, China dan Thailand dipercayai bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) dan pelacur.

Menurut Huzir, 2,633 serbuan dilakukan di tujuh negeri dan Kuala Lumpur sepanjang tempoh itu melibatkan 1,686 premis bar, 802 pusat karaoke dan 145 kelab malam.

“Dalam operasi judi dalam talian pula, 7,591 individu ditahan menerusi 3,422 serbuan dilakukan di seluruh negara bagi tempoh sama,” katanya pada sidang akhbar di Bukit Aman di sini.

Sementara itu, beliau berkata polis akan meneliti prosedur pemeriksaan ke atas individu yang masuk ke stadium susulan insiden membakar suar semasa perlawanan Malaysia-Indonesia pada kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Stadium Nasional, Bukit Jalil kelmarin.

Huzir berkata ini termasuk merujuk perkara itu kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). 

“Kami polis memang ada wakil dalam jawatankuasa FAM dan perkara ini akan dirujuk kepada pihak terlibat,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :