Amirudin Shari pada sidang Dewan Negeri Selangor. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
BERITA UTAMA SELANGOR

Program Bedah Buku dipergiat, promosi karya agung – MB

SHAH ALAM, 12 NOV: Kerajaan Negeri berhasrat untuk mempergiatkan Program Bedah Buku bersiri membabitkan penterjemahan karya-karya agung ke bahasa Melayu di Perpustakaan Raja Tun Uda.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, pendekatan itu diambil bagi mempromosikan perpustakaan awam berkenaan sebagai pusat rujukan orang ramai, selain meningkatkan kualiti pemikiran rakyat di negeri ini.

“Perpustakaan ini sudah memulakan siri-siri bedah buku yang kita terbitkan bermula tahun ini.

“Walaupun tempatnya agak dalam tetapi kita akan cuba mempopularkan menjadi tempat tumpuan ramai, di samping berkongsi maklumat dan buku yang akan diterjemahkan.

“Penterjemahan ini penting dan harus diperbanyakkan serta dilebarkan supaya pandangan mereka (karya) ini dapat dilihat daripada pelbagai konteks,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi penggulungan perbahasan, di sidang Dewan Negeri Selangor, di sini hari ini.

Pada masa sama, katanya, setakat ini lebih 22 karya penterjemahan ke bahasa Melayu yang sudah diterbitkan daripada karya barat dan tempatan.

“Antara karya yang paling cepat habis ialah karya Al-Ghazali seperti Al-Munqidh Min Adala (pembendung kesesatan) dan beberapa karya lain khususnya berkenaan Maqasid Syariah atau ‘Islamic Jurisprudence’ yang kita terbitkan berulang kali,” katanya.


Pengarang :