Exco Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi Dan Inovasi (STI) Dan Hal Ehwal Pengguna, Hee Loy Sian melihat kerja-kerja pembersihan kawasan pembuangan sisa kimia secara haram di Kampung Tambak Jeram, Kuala Selangor pada 26 November 2019. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
EXCO SELANGOR

Sabotaj disyaki punca kebakaran bahan kimia

KUALA SELANGOR, 26 NOV: Pemeriksaan di tapak pembuangan sampah haram di Kampung Tambak Jawa di sini menemui parang dan penyodok besi yang dipercayai digunakan untuk memecahkan tong berisi bahan kimia sebelum ia dibakar.

EXCO Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi dan Inovasi, dan Hal Ehwal Pengguna, Hee Loy Sian berkata, kebakaran yang menggemparkan penduduk sekitar semalam disyaki ada unsur sabotaj susulan penemuan objek-objek berkenaan.

Katanya, pemeriksaan ke atas 270 tong di dua lokasi di kawasan pembuangan sampah haram itu juga mendapati ada kesan calar dan pecah pada sebahagian tong-tong berkenaan.

“Sampel bahan kimia sudah dihantar ke Jabatan Kimia Malaysia semalam dan pemeriksaan di lokasi turut menemui parang serta penyodok besi.

“Di lokasi pertama menemui 244 tong dengan 14 tong tersebut telah terbuka manakala baki 26 tong lagi ditemui di lokasi kedua.

“Jarak antara dua lokasi berkenaan sekitar 500 meter” katanya.

Mengulas lanjut, Loy Sian berkata, dipercayai kejadian kebakaran dan letupan semalam itu kerana ada pihak yang sengaja masuk ke kawasan berkenaan untuk membakar bahan kimia terbabit bagi menghapuskan bukti.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melawat tapak pembuangan bahan kimia yang terbakar semalam, hari ini.

Loy Sian menjelaskan, kawasan berkenaan merupakan tanah milik persendirian dan luas keseluruhan tanah itu 23 ekar.

Pekerja Kualiti Alam Sdn Bhd melakukan kerja pembersihan di kawasan pembuangan sisa kimia secara haram di Kampung Tambak Jeram, Kuala Selangor pada 26 November 2019. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI

Bagaimanapun, katanya, kesan daripada pencemaran itu, Kerajaan Negeri terpaksa menanggung kos RM1 juta bagi kerja pembersihan yang dilakukan syarikat Kualiti Alam Sdn Bhd.

Katanya, di lokasi pertama disyaki tong-tong tersebut mengandungi bahan buangan terjadual seperti SW 303 (pelekat atau glu), SW 321 (buangan getah) dan SW 322 (buangan pelarut organik).

“Setakat ini tiada kesan kesihatan kepada penduduk sekitar. Kerja-kerja pembersihan bermula hari ini dan dijangka selesai dalam tempoh seminggu.

“Setakat ini belum ada tangkapan dan tuan tanah telah dimaklumkan mengenai kejadian kebakaran itu. Bagaimanapun, tuan tanah terbabit tidak mengetahui tanahnya diceroboh.

“Kita menasihatkan semua pemilik tanah supaya mengawasi kawasan masing-masing bagi mengelakkan ia digunakan untuk pembuangan sisa toksik,” katanya.

Terdahulu pada 20 November lalu, katanya, pihak berkuasa sudah menerima aduan daripada orang awam yang melihat ada pihak-pihak yang masuk ke lokasi tapak pembuangan sampah haram itu.


Pengarang :