EXCO SELANGOR

Selangor yakin ulangi rekod pelaburan dua digit tahun ini

SHAH ALAM, 6 NOV: Selangor yakin mampu mengulangi rekod nilai pelaburan dua digit seperti yang dilakukan pada 2018, selepas berjaya mencatatkan nilai pelaburan RM5.97 bilion bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini.

EXCO Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Industri Kecil dan Sederhana, Dato’ Teng Chang Khim berkata nilai itu direkod melalui 132 projek perkilangan yang diluluskan Kerajaan Negeri.

“Nilai pelaburan dicatat ini adalah projek perkilangan yang diluluskan bagi tempoh setengah tahun 2019 jika dibandingkan dengan nilai pelaburan dicatat bagi tempoh sepanjang 2018.

“Kerajaan Negeri yakin nilai pelaburan berjumlah dua digit akan mampu dicapai pada akhir 2019, berdasarkan beberapa cadangan projek lagi yang diterima dan masih belum dimuktamadkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi penggulungan Rang Undang-Undang Perbekalakan 2020 di Dewan Negeri Selangor hari ini.

Pada tahun lalu, sebanyak 241 projek perkilangan diluluskan di Selangor dengan nilai pelaburan berjumlah RM18.95 bilion.

Chang Khim berkata berdasarkan soal selidik dilakukan Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA), sebanyak 90 peratus daripada bilangan projek yang diluluskan pada 2018 sudah dilaksanakan.

“Secara dasarnya, mana-mana cadangan projek yang lulus perlu mendapatkan surat kelulusan penempatan projek di Selangor dalam tempoh enam bulan daripada tarikh projek berkenaan diluluskan MIDA.

“Selain itu, sebanyak 241 projek perkilangan yang diluluskan MIDA di Selangor pada 2018 adalah projek perkilangan membabitkan 138 projek baharu dan sebanyak 103 projek adalah pengembangan atau penambahan pelaburan sedia ada,” katanya.

Chang Kim berkata Kerajaan Negeri melalui Invest Selangor sentiasa memantau dan menjalinkan hubungan erat dengan semua syarikat yang mendapat kelulusan projek perkilangan itu.


Pengarang :