Tun Dr Mahathir Mohamad (kedua, kiri) semasa sesi bergambar sempena majlis menandatangani MoU antara ASEAN-FIFA di luar acara Sidang Kemuncak ASEAN ke-35 dan Sidang Kemuncak Berkaitan, pada 2 November 2019 – Foto BERNAMA
AGENDA GLOBAL

Sidang Kemuncak ASEAN ke-35 bermula

BANGKOK, 3 NOV: Sidang Kemuncak ASEAN ke-35 dan Sidang Kemuncak berkaitan secara rasmi bermula hari ini di Pusat Pameran dan Konvensyen IMPACT di sini.

Perhimpunan dua kali setahun para pemimpin dari kesemua 10 negara anggota pertubuhan itu dirasmikan pembukaannya oleh Perdana Menteri Thailand, Jeneral Prayuth Chan 0-Cha.

Delegasi Malaysia ke persidangan tersebut diketuai Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sejurus majlis perasmian, Dr Mahathir dijadual mengetuai pertemuan dengan rakan-rakan ASEANnya dan negara bukan anggota kumpulan itu – China, India, Amerika Syarikat (AS), dan Jepun.

Antara pertemuan yang akan berlangsung di sini ialah Sidang Kemuncak ASEAN-China Ke-22, Sidang Kemuncak ASEAN-India Ke-16, Sidang Kemuncak Asia-Timur Asia Ke-14 (EAS), Negara Kesatuan ASEAN ke-10 (PBB) Sidang Kemuncak ASEAN Plus 3, dan mesyuarat Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau ke-3 (RCEP).

Tun Dr. Mahathir Mohamad semasa menghadiri Persidangan Perniagaan dan Pelaburan ASEAN yang diadakan sempena dengan Persidangan ASEAN ke 35 di Bangkok pada 2 November 2019. Foto AFP

Sidang Kemuncak tahun ini yang bertemakan “Memajukan Perkongsian untuk Kemapanan” adalah penting kerana ia memberi peluang kepada para pemimpin ASEAN untuk mengkaji semula dan mengkaji isu-isu semasa dan Agenda Komuniti ASEAN berikutan penubuhan Komuniti ASEAN dan pengesahan ASEAN 2025: Melangkah ke Hadapan Bersama (Wawasan ASEAN 2025) pada 2019 serta kejayaan Thailand sebagai pengerusi ASEAN.

Sementara itu, Dr Mahathir juga dijadual mengadakan pertemuan dua hala dengan Perdana Menteri New Zealand Jacinda Ardern hari ini.

Para pemimpin kemudian akan menghadiri majis Makan Malam Gala.

Ini merupakan sidang kemuncak kedua dan terakhir yang dihoskan Thailand sebagai Pengerusi ASEAN tahun ini.

Pengerusi ASEAN dipilih melalui satu sistem pengiliran yang unik diman tuan rumah dipilih mengikut susunan abjad.

Sidang Kemuncak ASEAN tahun hadapan akan dihoskan oleh Vietnam.

– BERNAMA


Pengarang :