Kerja-kerja pembersihan antara dikecualikan daripada Perintah Kawalan Pergerakan diumumkan kerajaan pada 18 hingga 31 Mac 2020.
PBT SELANGOR

Bangkai motosikal ditemui dalam longkang utama

SHAH ALAM, 18 DIS: Bangkai motosikal antara yang ditemui kontraktor pembersihan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) ketika menjalankan kerja pembersihan sistem saliran utama di kawasan pihak berkuasa tempatan itu.

Yang Dipertuanya, Noraini Roslan berkata pekerja turut berdepan pelbagai cabaran ketika pembersihan termasuk sukar memasuki sistem saliran akibat tiada laluan sesuai.

Katanya lebih membahayakan apabila mereka juga terdedah kepada ancaman renjatan elektrik ekoran kewujudan kabel berselirat di dalam ruang sistem berkenaan.

“Bagaimanapun, ia tidak mematahkan semangat MPSJ untuk memastikan sistem perparitan diselenggara dengan baik bagi mengelakkan banjir apabila tiba musim monsun.

“Sehingga kini, sebanyak 170 longkang sudah dibersihkan dan MPSJ akan memberi tumpuan kepada lokasi yang sering berlaku banjir,” katanya dalam kenyataan.

Noraini berkata usaha MPSJ bagi memastikan sistem saliran berada dalam keadaan baik tidak akan mendatangkan kesan jika orang awam tidak cakna terhadap permasalahan terbabit.

Mengambil contoh di Seri Kembangan, katanya kurang seminggu kerja pembersihan dijalankan, kawasan itu mula dipenuhi sampah dan pelbagai sisa lain termasuk perabot dan sisa kebun dari rumah yang dibuang penduduk sekitar.

“Seringkali apabila terjadi banjir, kita dapat lihat timbunan sampah yang menghalang laluan air.

“Justeru, saya ingin menyeru semua pihak untuk bersama menjaga kebersihan persekitaran kerana ia akan memberi kesan kepada semua pihak,” katanya.


Pengarang :