AGENDA NASIONAL

DBKL ubah lalu lintas sebahagian jalan di Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR, 9 DIS: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan membuat penukaran aliran lalu lintas di persimpangan Jalan Maharajalela/ Jalan Sultan Sulaiman, di sini pada 14 Disember ini bermula 12.01 tengah malam (Sabtu).

Pengarah Jabatan Perancangan Korporat DBKL Khairul Azmir Ahmad dalam satu kenyataan berkata perubahan itu membabitkan aliran trafik dari arah Jalan Sultan Sulaiman dibenarkan membelok ke kiri sahaja dengan kawalan lampu isyarat.

Kenderaan dari Jalan Sultan Sulaiman pula perlu menggunakan Bulatan Sultan Muhammad untuk menghala ke Jalan Petaling/ Loke Yew/ Jalan Cheras.

Sementara itu, aliran trafik dari Jalan Kuching/ Jalan Kinabalu menghala ke Jalan Loke Yew/ Jalan Cheras akan dijadikan laluan ‘free-flow’ tanpa kawalan lampu isyarat di persimpangan Jalan Maharajalela/ Jalan Sultan Sulaiman.

Kenyataan itu juga antara lain menyebut laluan ‘free-flow di persimpangan ini dijangka dapat melancarkan pergerakan trafik yang menghala ke Jalan Loke Yew/ Jalan Cheras terutama pada waktu puncak.

-BERNAMA


Pengarang :