Anthony Loke Siew Fook (kiri) melihat proses yang dijalankan Ground Team Red (GTR) hab kargo udara yang terletak di Terminal Penerbangan Tambang Rendah (LCCT) yang lalu pada 12 Disember 2019. Foto BERNAMA
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kaji semula caj pengendalian bungkusan e-dagang

SEPANG, 13 DIS: Kementerian Pengangkutan akan mengkaji semula caj pengendalian untuk bungkusan e-dagang yang dikenakan pengendali lapangan terbang minggu depan, dalam usaha menjadikan Malaysia lebih berdaya saing dalam industri.

Menterinya, Anthony Loke Siew Fook berkata caj pengendalian itu sentiasa dibangkitkan oleh peserta logistik.

“Pada masa ini, apabila kami menjalankan e-dagang di KLIA (Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur) atau di mana-mana lapangan terbang di Malaysia, bagi setiap bungkusan yang keluar dari lapangan terbang, terdapat caj RM5 dikenakan.

“Kami mahu mengkaji semula, dan kami sedang berbincang dengan MAHB (Malaysia Airports Holdings Bhd) tentang cara untuk menjadikannya lebih cekap dan berdaya saing,” katanya kepada media selepas pelancaran Hab Kargo Udara GTR di sini semalam.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Group (CEO) Tan Sri Tony Fernandes, Presiden AirAsia Group (Syarikat Penerbangan) Bo Lingam, Presiden dan CEO SATS Alex Hungate, CEO GTR Kevin Chin dan CEO AirAsia Malaysia Riad Asmat.

Loke berkata kerajaan merancang untuk mengkaji semula caj pengendalian itu bagi mengurangkan kos keseluruhan setiap bungkusan.

“Ciri e-dagang (ialah) kadangkala bungkusan itu tidak begitu tinggi nilainya. Misalnya, anda membeli t-shirt yang mungkin hanya berharga RM30 ke RM40.

“Pada masa anda membeli t-shirt itu dan ia sampai di sini dan dihantar kepada anda, jika caj terlalu tinggi, ia menjadikan seluruh aktiviti e-dagang tidak terlalu kompetitif,” katanya.

Sementara itu, Loke menggesa syarikat logistik untuk meninjau potensi Sabah berikutan terdapat permintaan yang tinggi terhadap makanan lautnya dari China dan Hong Kong.

“Kami melihat banyak potensi di Sabah, dan jika kita dapat membangunkan kemudahan kargo udara di Kota Kinabalu dan Sandakan, saya fikir ia boleh pergi jauh dari segi mengeksport lebih banyak makanan laut dari Sabah ke seluruh dunia.

“Ia merupakan sektor yang menjana keuntungan dan kita perlu memanfaatkannya,” katanya.

Mengenai pelancaran Hab Kargo Udara GTR, Loke berharap ia akan membantu meningkatkan lagi KLIA dan klia2 sebagai pintu masuk logistik utama, sejajar dengan Pelan Induk Logistik Kebangsaan kementerian untuk membangunkan Malaysia sebagai hab logistik.

GTR (Ground Team Red), usaha sama antara AirAsia Bhd dan SATS Ltd, mengendalikan hab kargo udara di Kargo Udara KLIA Terminal 1 (KACT1). Terletak di terminal penerbangan tambang rendah sebelum ini di Sepang, kemudahan itu seluas 93,000 kaki persegi dan dibina dengan kos sebanyak RM23 juta.

Hab kargo udara baharu itu membolehkan GTR memperluaskan keupayaannya dengan mengendalikan operasi kargo pesawat berbadan kecil dan lebar dan mempunyai sistem pengendalian bahan bermotor yang memudahkan pengendalian Unit Beban Peranti (ULD).

Hab kargo udara baharu itu juga mempunyai kemudahan rantaian sejuk setinggi 10,000 kaki persegi yang dibina khas untuk pengendalian khusus bagi produk mudah rosak dan farmaseutikal serta zon yang ditetapkan untuk barangan berbahaya, haiwan peliharaan dan pengendalian kargo berharga.

-BERNAMA


Pengarang :