Selangorkini
AGENDA NASIONAL

Kementerian Pendidikan teliti syor Jawatankuasa Dasar Pendidikan Negara

KUALA LUMPUR, 18 DIS: Kementerian Pendidikan sedang meneliti kebolehlaksanaan syor Jawatankuasa Dasar Pendidikan Negara (JKDPN) supaya hasrat dan objektif utama dasar berkenaan untuk memberi manfaat kepada semua dapat dilaksanakan, kata Timbalan Menterinya, Teo Nie Ching.

Beliau berkata kementerian itu percaya sebarang perubahan dan penambahbaikan terhadap syor tersebut ​​​​​​yang melibatkan dasar pendidikan perlu diteliti secara terperinci dan tidak dilakukan secara tergesa-gesa.

“Ini bagi memastikan hasrat dan objektif utama dasar tersebut terlaksana dan bermanfaat untuk semua,” katanya dalam sesi pertanyaan jawab lisan pada persidangan Dewan Negara hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Donald Peter Mojuntin yang ingin tahu rancangan Kerajaan Persekutuan untuk menggubal pelan atau blueprint reformasi pendidikan negara bagi memastikan generasi muda lebih kompetitif di dalam dan luar negara tanpa mengira bangsa dan agama.

JKDPN yang ditubuhkan tahun lepas dianggotai mereka yang pakar dalam bidang pendidikan bertujuan mengkaji serta menyemak semula Dasar Pendidikan sedia ada dalam melahirkan rakyat Malaysia yang bersedia menghadapi cabaran Revolusi Industri Keempat 4.0 (IR 4.0).

-BERNAMA


Pengarang :