DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah ditemani DYMM Tengku Permaisuri Norashikin serta Dato Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari bergambar pada Konsert Diraja Malam Bulan dipagar Bintang di Istana Budaya, Kuala Lumpur. 7 Disember 2019. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

Konsert Malam Bulan Dipagar Bintang meriahkan Ulang Tahun Keputeraan Sultan Selangor

KUALA LUMPUR, 8 DIS: Sambutan Hari Keputeraan Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor ke-74 dimeriahkan dengan persembahan lagu malar segar oleh artis terkenal di Konsert Amal Diraja Malam Bulan Dipagar Bintang malam tadi.

Keberangkatan tiba DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan DYMM Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin disambut oleh Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari dan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo.

Turut hadir, EXCO Pembangunan Generasi Muda & Sukan dan Pembangunan Modal Insan, Mohd Khairuddin Othman, EXCO Perumahan dan Kehidupan Bandar, Haniza Mohamed Talha serta beberapa kenamaan lain.

DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah ditemani DYMM Tengku Permaisuri Norashikin serta Dato Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari bergambar bersama Ahli Majlis Pentadbiran PVRTM pada Konsert Diraja Malam Bulan dipagar Bintang di Istana Budaya, Kuala Lumpur. 7 Disember 2019. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Pembuka tirai konsert dimulakan dengan segmen pertama yang menampilkan penyanyi lelaki popular, Anuar Zain dengan lagu Malam Bulan Dipagar Bintang sebelum diikuti persembahan medley instrumental P. Ramlee Dalam Kenangan alunan Orkestra Simfoni.

Tambah mengasyikkan lagi, alunan merdu orkestra terbabit dipimpin oleh Pengarah muzik dan komposer terkenal, Datuk Dr Johari Salleh bersama konduktur jemputan, Mohd Isa Ismail.

Segmen pertama diakhiri dengan persembahan memukau Datuk Jamal Abdillah dengan lagu Tidurlah Permaisuri.

Segmen kedua menampilkan Musly Ramlee mendendangkan lagu Di Pinggiran, Haziq AF dengan lagu Senandung Malam dan Bunyi Gitar oleh Jamal.

Penyanyi Terkenal, Dato’ Jamal Abdillah dan Wany Hasrita turut melakukan persembahan pada Konsert Diraja Malam Bulan dipagar Bintang di Istana Budaya, Kuala Lumpur. 7 Disember 2019. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Musly turut menyampaikan lagu Anakku Sazali, diikuti Dengarlah Gemala Hati oleh Haziq AF sebelum diakhir Tiada Kata secantik bahasa oleh Anuar.

Memori kumpulan yang sinonim dengan cermin mata gelap, Panca Sitara di era 1950-an turut menggamit kenangan hadirin dengan kemunculan Tajul, Tuah, Fareez dan Haziq AF mendendangkan lagu popular kumpulan terbabit.

Lagu yang disampaikan Dengarlah Rayuanku, Aku Menangis, Kurindu Padamu dan diakhiri dengan lagu hits mereka yang cukup sinonim dengan lirik “tara kucha, tara kucha” iaitu Bila Larut Malam.

Dalam segmen keempat, Johari sekali lagi memimpin orkestra yang mengalunkan instrumental Saloma Dalam Kenangan.

Segmen kelima menampilkan Datuk Yusni Hamid (Burung Pungguk), Ernie Zakri (Jelingan Manja, Sekapur Sireh Seulas Pinang), Liza Hanim (Madah Pujangga), Wany Hasrita (Istana Cinta) dan duet Liza Hanim dan Wany Hasrita (Aku Dia Dan Lagu).

Sementara Segmen keenam diteruskan dengan persembahan duet Anuar – Ernie (Mengapa Riang Ria), Yusni – Musly (Juitaku Sayang), Liza Hanim – Haziq AF (Itulah Sayang) dan Jamal – Wany (Dalam Air Terbayang Wajah).

Lagu-lagu malar segar diteruskan lagi menerusi segmen ketujuh dengan persempahan instrumental Taman Firdausi, Jamal (Di mana Kan Ku Cari Ganti), Anuar (Merak Kayangan), Haziq – Liza Hanim (Bahagia) dan konsert diakhiri dengan lagu Firdausi oleh pasangan duet Yusni dan Musly sebelum diikuti semua artis.

Sebelum tirai dilabuhkan pasangan diraja, Sultan Sharafuddin dan Tengku Norashikin turut berkenan berangkat naik ke pentas untuk diperkenalkan kepada semua artis.

Kutipan tiket konsert yang diadakan di Istana Budaya itu kemudian disalurkan kepada Persatuan Veteran RTM bagi membiayai aktiviti kebajikan persatuan terbabit.


Pengarang :