Selangorkini
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Macau Scam di Shah Alam meningkat 57 peratus

SHAH ALAM, 29 DIS: Kes jenayah penipuan Macau Scam di Shah Alam mencatatkan peningkatan sebanyak 57 peratus tahun ini berbanding tahun lalu.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, ia membabitkan peningkatan sebanyak sembilan kes bagi tempoh sama.

“Manakala, bagi nilai kerugian penipuan mencatatkan penurunan daripada RM3.9 juta pada 2018 kepada RM2 juta dalam tempoh kajian sama pada 2019.

“Penurunan nilai kerugian adalah lebih kurang RM1.9 juta bersamaan penurunan 32.20 peratus.

“Ini menunjukkan walaupun Macau scam masih mempunyai mangsa tetapi terdapat rakyat yang sedar dan mengetahui berkenaan segala modus operandi serta taktik helah penipuan Macau Scam ini,” katanya dalam kenyataan.

Sementara itu, beliau memaklumkan terdapat tiga kes baharu dilaporkan berlaku pada November dan Disember ini iaitu di Kota Kemuning, Sri Muda dan Seksyen 9.

“Polis menerima laporan daripada seorang pesara di Kota Kemuning pada 23 Disember lalu yang kerugian sebanyak RM749,938. Pesara ini ditipu kononnya mempunyai satu kes mahkamah membabitkan kesalahan trafik iaitu langgar lari dan terbabit dengan aktiviti pengubahan wang haram.

“Manakala, dua lagi laporan kes penipuan ‘Macau Scam’ membabitkan pesara pada 19 November lalu membabitkan kerugian sebanyak RM 504,676.60 dan satu lagi kes di Sri Muda dengan kerugian berjumlah RM150,000.

“Taktik digunakan ke atas pesara di Seksyen 9 adalah mangsa dihubungi oleh seorang lelaki daripada Pejabat Pos Malaysia dan kononnya mempunyai kes jenayah dan perlu membayar wang bagi mengelakkan ditahan.

“Bagi kes di Sri Muda pula, mangsa dihubungi suspek yang menyamar sebagai pegawai Telekom dan pegawai polis yang mendakwa kononnya dia mempunyai tunggakan kad kredit dan diarahkan untuk membuat pembayaran ke dalam akaun bank milik individu bagi menyelesaikan kes itu,” katanya.

Sehubungan itu, Baharudin menasihatkan orang ramai lebih peka dan tidak mudah terpedaya jika dihubungi individu yang mendakwa dari mana-mana organisasi
tanpa membuat semakan dan menghubungi organisasi berkaitan terlebih dahulu.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak ‘kepintaran’ ahli sindiket itu untuk mewujudkan taktik lain untuk menipu ekoran perkembangan teknologi yang menjadikan mereka semakin kreatif menjerat mangsa.

Berdasarkan laporan diterima, sindiket kerap menyamar sebagai pegawai polis, mahkamah, Bank Negara Malaysia atau agensi lain bagi memberi kenyakinan kepada mangsa.

Manakala, bagi modus operandi suspek pula adalah penipuan bank, kad kredit, penculikan, tebusan, saman polis atau mahkamah, hadiah cabutan bertuah dan pakej pelancongan.


Pengarang :