Anthony Loke Siew Fook
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Malaysia mahu lebih banyak kerjasama dengan China – Loke

SERI KEMBANGAN, 19 DIS: Malaysia menggesa lebih banyak kerjasama dengan China untuk meningkatkan sektor pengangkutan, terutamanya dalam pembangunan pelabuhan dan perkapalan.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook berkata, lebih banyak pelaburan daripada syarikat dari republik itu bukan hanya akan meningkatkan rangkaian maritim antara kedua-dua negara tetapi juga hubungan perdagangan, perniagaan dan pelancongan.

“Ia penting bagi kita untuk bersaing dengan negara-negara jiran kita.

“Saya ingin melihat dan melakukan yang terbaik untuk memastikan pembangunan pelabuhan kita terus berkembang dan kami mahu menjadikan Pelabuhan Klang sebagai antara hab paling penting bukan hanya di Asia Tenggara, tetapi juga di dunia,” katanya dalam ucapan pada Malam Persahabatan Malaysia-China di sini, malam tadi.

Turut hadir pada acara itu yang diadakan sempena ulang tahun ke-45 hubungan diplomatik antara kedua-dua negara ialah Duta Besar China ke Malaysia Bai Tian dan Duta Khas Malaysia ke China Tan Kok Wai.

Loke berkata, kerjasama itu turut dilihat sebagai meneruskan ‘kesepakatan pelabuhan’ Malaysia-China yang dijalin empat tahun lepas.

Sementara itu, Tan dalam ucapan berkata, Malaysia akan menumpukan kepada menarik lebih ramai pelancong China ke Malaysia pada tahun depan.

“Tahun depan merupakan Tahun Pelancongan Kebudayaan Malaysia-China 2020, hubungan antara kedua-dua negara akan memulakan era baharu dan memasuki pencapaian baharu.

“Ini berdasarkan usaha yang tanpa henti kedua-dua negara, hubungan tersebut telah mencapai hasil yang paling produktif dalam sejarah,”katanya.

– BERNAMA


Pengarang :