Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari menyampaikan ucapan sembah taat setia kepada DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Balairung Seri, Istana Alam Shah, Klang sempena Hari Keputeraan baginda ke-74. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI
BERITA UTAMA PILIHAN MINGGUAN SELANGOR

MB ikrar pertahan Raja, hak dan Bahasa Melayu

KLANG, 11 DIS: Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari berikrar untuk tidak mengingkari tanggungjawab bagi mempertahankan kedaulatan Raja-Raja Melayu, kedudukan istimewa orang Melayu dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan sejajar dengan hasrat Perlembagaan Persekutuan.

Dalam ucapan sembah taat setianya, beliau berkata, amat penting bagi rakyat negeri ini kekal bersatu padu menggembeling usaha dan terus maju dalam keadaan aman.

Katanya, keutamaan untuk semua bersatu padu bermuafakat bagaikan “bunyanum marsus” itu seperti tercatat dalam Surah As-Saf ayat keempat.

“Barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh.

“Ahli falsafah terkenal, Dr Syed Muhammad Naquib Al-Attas dalam sebuah syarahannya menegaskan peranan besar Islam di alam Melayu dan di rantau ini dan mengakui hakikat kepelbagaian kebudayaan mahupun keyakinan wujud ratusan tahun sebelum kedatangan agama Islam.

“Syahadan, Islam sebagai agama rahmat, hadir mencetuskan anjakan keilmuan dan pengetahuan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Ucapan Sembah Taat Setia Dato’ Menteri Besar sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan ke-74 DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Alam Shah, di sini, hari ini.

Katanya, sejarah turut membuktikan alam Melayu bermula dengan pengaruh penulisan dan penerbitan seperti dalam bidang akidah, fekah dan tawarikh.

“Letusan ilmu itu Letusan keilmuan ini telah mengkayakan kepustakaan Melayu serta Nusantara. Bahasa Jawi yang kemudiannya dibentuk menjadi roh kepada Bahasa Melayu, bahasa pertuturan kepada Indonesia, Brunei dan juga Bahasa Kebangsaan.

“Ini adalah antara sumbangan Islam yang tidak boleh sama sekali dinafikan,” katanya.

Bersandarkan hakikat sejarah itu, Amirudin berkata, pemuka dan pejuang kemerdekaan memastikan kedaulatan Raja-Raja Melayu, kedudukan istimewa orang Melayu dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dinukil kemas dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Kemudiannya, asas-asas ini diabadikan sekali lagi menerusi Rukun Negara dan Dasar Kebudayaan Kebangsaan agar menjadi pelantar kepada kesatuan serta keharmonian rakyat Malaysia.

“Oleh kerana itu, patik sebagai Dato’ Menteri Besar yang telah menyimpul akad serta menzahirkan taat setia kepada DYMM tidak akan sama sekali mengingkari tanggungjawab patik untuk mempertahankan kedaulatan Raja-Raja Melayu, kedudukan istimewa orang Melayu dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan,”katanya.


Pengarang :