Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari Berucap pada Majlis Hadiah Sastera Selangor di SACC Mall, Shah Alam.16 Disember 2019. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Selangor cadang wujudkan ‘Master Class’ bimbing pengkarya baharu

SHAH ALAM, 16 DIS: Kerajaan Negeri dalam rancangan mewujudkan Kelas Induk (Master Class) bagi melahirkan lebih ramai pengkarya sastera baharu dari Selangor, kata Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Amirudin Shari.

Katanya, kelas yang dirancang pada 2020 itu bakal dibimbing sasterawan negara sendiri bagi membolehkan penulis baharu memperkayakan lagi koleksi tulisan mereka sama ada daripada segi konteks serius selain seni dan budaya.

“Mungkin ia (Kelas Induk) dilihat sebagai usaha kecil, tetapi saya yakin ia mampu mengisi Malaysia Baharu supaya tidak lompong.

“Kini dengan tanggungjawab dan kefahaman, Kerajaan Negeri mahu meneruskan peranan bagi melatih karyawan, sekali gus mewujudkan lebih ramai pengkarya ternama serta kemudiannya menjadi aset bernilai pada negara juga negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Hadiah Sastera Selangor 2019 di Black Box SACC Mall, di sini, semalam.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Communication Corporation Sdn Bhd (CCSB), Mohamed Fareed Mohamed Ashaaree yang juga penganjur utama program terbabit.

Majlis turut diserikan dengan kehadiran Sasterawan Negara, Datuk A.Samad Said, Datuk Dr Anuar Rethwan, Datuk Dr Ahmad Kamal Abdullah (Kemala), Datuk Dr Zurinah Hassan, Prof Dr Siti Zainon Ismail dan Datuk Baha Zain.

Pada majlis berkenaan, tiga pemenang utama serta 12 pemenang penghargaan bagi kategori esei, cerpen dan sajak turut diumumkan.

Dalam perkembangan sama, Ketua Juri Hadiah Sastera Selangor 2019, Faisal Tehrani menyambut baik cadangan Dato’ Menteri Besar berhubung rancangan mewujudkan Kelas Induk terbabit.

Katanya, program sedemikian mampu menghasilkan kualiti kerja yang baik dalam kalangan karyawan.

“Kami (juri) ingin memberi kredit kepada SelangorKini, Kerajaan Negeri dan kumpulan editorial yang bertungkus lumus membantu menerbitkan karya sastera fiksi dan non-fiksi tanpa prejudis. Semoga usaha ini akan terus diberi perhatian dan sokongan,” katanya.


Pengarang :