Selangorkini
PBT SELANGOR

MDKS mahu mohon semula status naik taraf perbandaran

SHAH ALAM, 3 DIS: Majlis Daerah Kuala Selangor (MDKS) akan membuat permohonan semula berkaitan status naik taraf pihak berkuasa tempatan itu kepada perbandaran, kata Yang Dipertuanya, Rahilah Rahmat.

Beliau berkata demikian ketika ditanya berhubung status terbaharu majlis berkenaan setelah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) tidak meluluskan permohonan terbabit.

Pada 13 November lalu, Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata MDKS perlu mengemukakan semula cadangan dan beberapa kertas kerja untuk pertukaran status berkenaan.

Katanya setakat ini hanya Majlis Daerah Kuala Langat berjaya ditukar kepada Majlis Perbandaran Kuala Langat melalui surat KPKT pada 31 Oktober 2019.

Amirudin turut berharap Kabinet memberi kelulusan kepada Majlis Perbandaran Subang Jaya untuk membolehkan mereka menerima status bandar raya.

Setakat ini Selangor mempunyai dua majlis bandaraya iaitu Shah Alam dan Petaling Jaya dan enam majlis perbandaran iaitu Subang Jaya, Selayang, Ampang Jaya, Klang, Kajang dan Sepang.

Sementara itu majlis daerah ialah Hulu Selangor, Sabak Bernam, Kuala Langat dan Kuala Selangor.


Pengarang :