AGENDA JENAYAH

Scammer ada jerat baharu, Polis nasihat orang ramai berhati-hati

SHAH ALAM, 10 DIS: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menasihatkan orang ramai supaya berhati-hati dengan ‘scammer’ yang sedang bergiat aktif menyebarkan sistem pesanan ringkas (SMS) menyatakan pihak perbankan mengenakan caj kepada pengguna untuk laman web Lazada dan Expedia.com.

Cyber Crime Alert Royal Malaysia Police memaklumkan, SMS itu dihantar menggunakan nombor telefon bimbit dan mangsa diminta menghubungi nombor yang tertera di dalam SMS berkenaan.

Antara SMS palsu yang diterima pengguna daripada scammer

“Bank Simpanan Nasional sudah mengeluarkan notis menafikan nombor telefon 1-800-81-3124 itu. Bagaimanapun, dimaklumkan terdapat banyak lagi nombor yang digunakan ‘scammer’ seperti ini.

“Jangan kalut, bertenang. Jika anda tidak pernah membuat transaksi berikut, pihak bank akan membuat siasatan dan memberi maklum balas kepada anda,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook.

Pada masa sama, PDRM turut memberikan nasihat kepada orang awam untuk mengabaikan sekirannya menerima SMS sedemikian.

Antara SMS palsu yang diterima pengguna daripada scammer

PDRM berkata, antara lain orang awam juga boleh merujuk perkara itu kepada bank jika was-was selain semak nombor telefon bank di belakang kad mesin pengeluaran wang automatik atau Google nombor telefon bank yang betul.

Katanya, kebanyakkannya nombor yang tertera dalam SMS itu tiada lagi dalam perkhidmatan.

Namun, jika anda ada menerima SMS itu dan tertera nombor-nombor lain, anda boleh adukan ke infoline JSJK di no: 013-2111222 (whatsapp sahaja) atau kepada SKMM di https://aduan.skmm.gov.my/.

Antara nombor telefon yang dikenal pasti adalah ‘scammer’ seperti 1800-81-8945, 1800-81-9368 dan 1800-81-3124.


Pengarang :