Ar. Noor Fazlina Rosley memberikan penerangan kepada pihak media mengenai pembaharuan yang dilakukan di Taman Tasik Titiwangsa ketika sesi pengaktifan semula ‘High Fountain Jet’ di taman tasik itu hari ini. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Taman Tasik Titiwangsa berwajah baharu dibuka Ahad ini

KUALA LUMPUR, 9 DIS: Setelah lebih setahun Taman Tasik Titiwangsa ditutup bagi memberi laluan terhadap kerja penambahbaikan dan pengindahan kawasan, taman itu akan dibuka semula sepenuhnya pada Ahad (15 Disember) ini dengan berwajah baharu.

Kerja berkenaan adalah satu daripada pakej dalam projek Sungai Nadi Kehidupan (ROL), komponen pengindahan sungai melibatkan kos sebanyak RM99.88 juta.

Menurut Penolong Pengarah Kanan (Arkitek) Jabatan Pelaksanaan Projek dan Penyelenggaraan Bangunan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) Noor Fazlina Rosley, taman rekreasi itu akan dibuka bermula 6 pagi hingga 10 malam setiap hari.

“Kita mungkin nak buat perasmian (taman itu) pada 2020.

Tarikan ‘High Fountain Jet’ yang boleh mencapai ketinggian 100 meter diaktifkan semula di Taman Tasik Titiwangsa. Foto BERNAMA

“Jelas sekali orang awam tidak sabar nak gunakan taman ini, jadi Datuk Bandar (Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan) kata memandangkan mereka (orang awam) tidak sabar dan sekarang musim cuti sekolah, kita bukalah (taman itu) awal sikit,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Katanya kerja penambahbaikan dan pengindahan taman itu bermula 1 September tahun lalu dan siap sepenuhnya 31 Oktober lalu dengan membabitkan keluasan kira-kira 20.23 hektar, tetapi terpaksa dibuka lewat bagi memastikan aspek keselamatan dan beberapa perkara yang perlu ditambah baik dilakukan.

Sementara itu, Noor Fazlina memberitahu, terdapat beberapa pembaharuan di taman berkenaan yang akan menjadi tarikan kepada para pengunjung seperti Kanopi Banjaran titiwangsa (dataran), Laman Kerawang, Taman Air Kanak-Kanak dan Taman Permainan Kanak-Kanak.

Pada masa sama, katanya taman tersebut berkonsepkan ‘ínclusivity’ iaitu boleh digunakan oleh semua lapisan masyarakat termasuk mereka yang terbatas dari segi fizikal seperti orang kurang upaya (OKU).

“Kita (telah) panggil anak-anak autistik dan cerebral palsy untuk cuba (taman permainan), selepas itu kita dapatkan komen ibu bapa mereka dan kita cuba tambah baik. Kita nak semua orang dapat menggunakan taman ini,” katanya.

Selain itu, antara tumpuan utama di taman berkenaan adalah ‘High Fountain Jet’ di tasik itu dengan keupayaan pancutan air setinggi 100 meter.

“High Fountain Jet kita boleh dikatakan bertaraf antarabangsa kerana pancutan air mampu naik setinggi 100 meter. Tugasnya bersama fountain jet kecil yang lain adalah sebagai sistem pengudaraan air tasik kerana di sini, cepat sangat alga (sejenis tumbuhan) tumbuh,” katanya.

-BERNAMA


Pengarang :