Menteri Pengangkutan, Anthony Loke. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Tiada rancangan wajibkan CRS pada bas, ambulans

KUALA LUMPUR, 20 DIS: Kerajaan pada masa ini tidak mempunyai perancangan mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak atau ‘Child Restraint System’ (CRS) pada medium kenderaan lain termasuklah bas dan ambulans.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, buat masa ini kementerian hanya memberi fokus pada kereta persendirian sahaja.

“Dalam jangka masa panjang, kita harap ia dapat diperluaskan pada jenis kenderaan yang lain namun pada masa kini dan sebagai fasa pertama ini, kita hanya mahu mewajibkan kepada kereta persendirian terlebih dahulu.

“Ini kerana untuk melaksanakan langkah baharu, ia bukan mudah dan memang sukar …maka kita mahu menjayakan langkah yang dibuat untuk kereta persendirian ini dan kemudiannya kita akan melihat sejauh mana keberkesanan langkah tersebut,” katanya ketika ditanya mengenai pelan masa hadapan penggunaan CRS.

Berhubung isu harga CRS yang dikatakan agak mahal hinggakan menjadi kerisauan orang ramai, Loke berkata ia akan mengalami penurunan harga apabila berlakunya peningkatan permintaan dan juga penawaran.

“Kita ambil langkah mengurangkan kos untuk memiliki CRS termasuklah penglibatan daripada pihak swasta…namun sudah tentu apabila kita mewajibkan peraturan ini maka mewujudkan pasaran yang besar sebab setiap orang memerlukan kerusi ini dan kita akan lihat penurunan harga dan penawaran yang banyak,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :